Απόφαση που μετακυλίει στους φορολογούμενους το κόστος της πληρωμής φόρων στα ταμεία των Τραπεζών υπέγραψε  ο διοικητής της ΑΑΑΕ Γιώργος Πιτσιλής. Η απόφαση προβλέπει ότι όσοι εξοφλούν με μετρητά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα  γκισέ θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με τη σχετική προμήθεια.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Οσοι, δηλαδή, σπεύσουν στα τέλη Ιουλίου να πληρώσουν είτε τον ΦΠΑ είτε τον φόρο εισοδήματος στα γκισέ των τραπεζών θα επιβαρυνθούν με τις προμήθειες όπως αυτές διαμορφώνονται από κάθε τράπεζα. Ο βασικός λόγος που ο διοικητής της Αρχής προχώρησε στην απόφαση αυτή έγκειται στο υψηλό κόστος προμηθειών που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προμήθειες προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στα 18,7 εκατ. ευρώ ετησίως και υπολογίζεται να «πέσουν» στα 7 εκατ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από την απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες στο ΦΕΚ, το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τις προμήθειες των τραπεζών εφόσον οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μέσω e-banking, καρτών και των μηχανημάτων αναλήψεων (ΑΤΜ). Οι φορολογούμενοι που θα αποφασίσουν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος μέχρι και τα τέλη κυκλοφορίας στα γκισέ θα επιβαρυνθούν με την προμήθεια που μπορεί να κυμαίνεται ενδεικτικά από 0,25 ευρώ έως 0,50 ευρώ.

Ειδικότερα και με βάση όσα προβλέπει η απόφαση:

1. Για τις πληρωμές μέσω εναλλακτικών ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής την προμήθεια θα συνεχίσει να πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο.
2. Οι φορολογούμενοι που θα παρουσιάζονται στα γκισέ των τραπεζών για να πληρώσουν οποιονδήποτε φόρο θα αναλάβουν και το κόστος της προμήθειας. Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις πληρωμής φόρων στο γκισέ έτσι ώστε να δικαιολογηθεί το «μαύρο χρήμα». Από την άλλη, είναι προφανές ότι αν κάποιος θέλει να «ξεπλύνει» το «μαύρο χρήμα» του, δεν θα διστάσει να το κάνει εξαιτίας της προμήθειας που θα πληρώνει στην τράπεζα.
3. Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνον οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα κι αν κάποιος από τις ανωτέρω κατηγορίες φορολογουμένων επιθυμεί να πληρώσει π.χ. ΦΠΑ ή τέλη κυκλοφορίας στο γκισέ της τράπεζας και όχι μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού ή ΑΤΜ, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τη σχετική προμήθεια.
4. Στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για την εξοικονόμηση των δαπανών συμπεριλαμβάνονται και συγχωνεύσεις – συστεγάσεις εφοριών. Με βάση τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ από το κόστος των μισθωμάτων.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή