Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών - Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ και ανασφάλιστα

Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών - Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ και ανασφάλιστα
Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις
21 Ιουλ 2017 - 10:47
Picture 0 for Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών - Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ και ανασφάλιστα
Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις.


Σε αυτό προβλέπεται πέρα από τη πληρωμή των δικαστικών εξόδων για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας αλλά εμπεριέχει και διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Αυτές σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον ΦΠΑ, τον κώδικα είσπραξης εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, την καταβολή φόρου εισοδήματος, τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τα κέρδη από τυχερά παίγνια.

Σύμφωνα με ανεπίσημη κοινοβουλευτική πληροφόρηση το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες πιθανότατα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και πριν το κλείσιμο της Βουλής

Επίσης, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

1. Ανασφάλιστα οχήματα: Καθορίζονται νέα παράβολα ως εξής:
-100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,
-150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών,
-200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και
-250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.

Επίσης ακυρώνονται τα παράβολα (250 ευρώ) που έχουν ήδη εκδοθεί και επιστρέφονται τα ποσά σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

2. Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάσσονται από το τέλος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

3. ΕΝΦΙΑ : Απαλλαγή στις περιπτώσεις ακινήτων εντός του δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.

4. Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ έτους 2017: Επανεξέταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 των χορηγούμενων εκπτώσεων που μετά την υποβολή των δηλώσεων του Ε1 για το 2016 διαπιστωθεί ότι δεν έπρεπε να είχαν δοθεί.

5. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Παραμένει η 31η Ιουλίου, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

6. Ακατάσχετος λογαριασμός: Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

7. ΦΠΑ: Διευρύνεται ο κατάλογος των αγροτικών εφοδίων για τα οποία ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ13%. Συγκεκριμένα ο ΦΠΑ μειώνεται για τους σπόρους ανθών, άνθη, σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.

8. Ναυτιλία: Κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους που αποτελούσε καθυστερημένο προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

9. Δωρέες: Δωρεές. Δεκτές θα γίνονται δωρεές ακόμα και καυσίμων για τα αστυνομικά οχήματα από το δημόσιο μέχρι του ποσού των 40.000. Σε κάθε υπουργείο θα συγκροτείται Μητρώο δωρεών που θα καταγράφει όλες τις δωρεές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: