Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν «ναι» σε δεκάδες άρθρα του.
Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ψηφίζονται τελικά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ρυθμίσεις που θεωρήθηκαν θετικές, παρά το γεγονός ότι στη συζήτηση που προηγήθηκε υπήρξε αντιπαράθεση.
Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι δεν έχει βάση η κριτική για αθρόες προσλήψεις, αλλά το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει πολύ συγκεκριμένες και αναγκαίες περιπτώσεις οι οποίες επιβάλλονται για λόγους ηθικής τάξης και αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Όλες δε των περιπτώσεων αυτών είναι δυνητικές για τους δήμους και μάλιστα τις έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι δήμοι, προσέθεσε. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει πως ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ έχει συνδέσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση που υπήρξε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Είπε ακόμη ότι είναι ιδεοληπτική η εμμονή της ΝΔ να ασκήσουν την υπηρεσία της αποκομιδής οι ιδιώτες, στο βωμό της χωρίς όρια ιδιωτικοποίησης.
Νωρίτερα, ο Μάκης Βορίδης είχε απαντήσει στην κατηγορία που απευθύνει η κυβέρνηση στη ΝΔ, ότι δηλαδή έχει μια πολιτική ακραίου νεοφιλελευθερισμού και δεν θέλει να στέρξει σε φιλολαϊκά μέτρα και πολιτικές. «Όταν φορολογείς ανθρώπους με εισόδημα 600 ευρώ είναι φιλολαϊκή πολιτική; Όταν κόβεις συντάξεις στα 1.000 ευρώ είναι φιλολαϊκή πολιτική; Όταν αυξάνεις τον ΦΠΑ σε όλα είδη, είναι αυτό φιλολαϊκή πολιτική;» είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «είναι φιλολαϊκό να κάνει προσλήψεις αχρείαστες, που δεν εξυπηρετούν τους δημότες αλλά έχουν κόστος για τον φορολογούμενο;».
Αντιπαράθεση προκάλεσε και η παρέμβαση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος κατήγγειλε ότι 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και ότι η κυβέρνηση πάει να επαναλάβει «αθρόες προσλήψεις» όπως «οι γαλάζιες προσλήψεις που έριξαν έξω τη χώρα».
«Εσείς ως πρώην κυβερνώντες, ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ για τις υπηρεσίες στον πολίτη. Ενδιαφερθήκατε για τον κομματικό στρατό, και εσείς και η ΝΔ. Αλλά η μικρότερη επιβάρυνση ήταν οι δικοί σας ανορθόδοξοι διορισμοί. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση ήταν οι μίζες, ρεμούλες, τα θαλασσοδάνεια, οι υπερκοστολογήσεις, τα πάρτι των εξοπλισμών, των προμηθειών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «είναι όλα αυτά στα οποία ενέχονται τα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο reunion για την ανασύσταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: