Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ποιες πολυεθνικές θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα

Ποιες πολυεθνικές θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα

Ποιες πολυεθνικές θα πρέπει να δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα

Στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα πρέπει να προχωρούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Αυτό ορίζει το σχέδιο της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη 4 Ιουλίου.
Οι Επιτροπές Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος, επί της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ σε διεθνές επίπεδο να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα.
Τα μέλη των επιτροπών υπερψήφισαν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Οι δύο εισηγητές ωστόσο, Hughes Bayet (Σοσιαλιστές, Βέλγιο) και Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), θα καταθέσουν τροπολογίες προκειμένου να επιβληθούν χρονιά όρια στο διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικούν μια τέτοια απαλλαγή/εξαίρεση.
Η νομοθεσία αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές. Αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.
Μετά την ψηφοφορία επί των τροπολογιών, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Eυρωπαίους υπουργούς.

Η νομοθεσία αποσκοπεί, όπως αναφέρει το taxheaven.gr στην αύξηση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές. Αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: