Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ελέγχους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινά η εφορία

Πέμπτη, 27-Ιουλ-2017 14:54

Ελέγχους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινά η εφορία

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ελέγχους σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεκινά η εφορία
Του Σπύρου Δημητρέλη
Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν μπει περίπου 2.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με στόχο να διαπιστωθεί αν δηλώνουν το σύνολο των ακαθάριστων εσόδων τους και αν αποδίδουν στο δημόσιο τον ΦΠΑ που αναλογεί στον πραγματικό τζίρο τους.
Ο έλεγχος γίνεται με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από πηγές όπως οι διαδικτυακοί τόποι κρατήσεων δωματίων τα οποία και θα αντιπαραβληθούν με τα στοιχεία που έχουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. 
Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ελέγχους με τέσσερα "σκαλοπάτια":
Πρώτον, από τις 25.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) που λειτουργούν στην Ελλάδα έχει επιλεγεί  δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει η ΑΑΔΕ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.  
Δεύτερον, η ομάδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών απο τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες. 
Τρίτον, θα ακολουθήσει επιτόπιος  έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις , τις τιμές και τα έσοδα. 
Τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ  της επιχείρησης.
Σε όσους διαπιστωθούν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων κρατήσεων μέσω ίντερνετ και των δηλώσεων ΦΠΑ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τη φορολογική νομοθεσία (πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα κλπ)

Έλεγχοι σε ξενοδοχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 15:28
 
UPD:16:02
Ελέγχους σε ξενοδοχεία έχει αρχίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνουν τους τζίρους που πραγματοποιούν την καλοκαιρινή περίοδο και αν καταβάλλουν κανονικά τον ΦΠΑ που τους αναλογεί.
Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το επιτελείο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει διασταύρωση στοιχείων από όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η Αρχή και επιτόπιους ελέγχους σε ένα δείγμα 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα - πλην της Μυτιλήνης και της Κω που επλήγησαν από τους σεισμούς - από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ήδη οι διαδικασίες της συλλογής στοιχείων έχουν ολοκληρωθεί για το δίμηνο αυτό και τα αποτελέσματα σχετικά με τους τζίρους που έχουν εντοπισθεί θα συγκριθούν με τα στοιχεία που θα δηλωθούν για τα έσοδα και τον ΦΠΑ από τους υπόχρεους έως της 31 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους μήνες Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα στο σχέδιο προβλέπει το ακόλουθα:
  • Από τις 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες επιλέγεται δείγμα 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, που θα ελεγχθούν. Η επιλογή του δείγματος γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έχει καταρτίσει Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, τα χρόνια λειτουργίας, αν βρίσκεται σε τόπο μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, όπως και αν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.
  • Στη συνέχεια η ομάδα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συγκεντρώνει στοιχεία για τις τιμές και της πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών από τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων, αλλά και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.
  • Το επόμενο βήμα είναι ο επιτόπου έλεγχος στο ξενοδοχείο όπου οι ελεγκτές ζητούν όλα τα στοιχεία για τις κρατήσεις, τις τιμές και τα έσοδα. Εκεί γίνεται μια πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελεγκτές από τα ηλεκτρονικά sites.
  • To τελικό στάδιο του ελέγχου περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ - όπως αυτή που λήγει τώρα στο τέλος Ιουλίου - με τα στοιχεία που έχουν αποκομίσει από τους ελέγχους τους οι ελεγκτές.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: