Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ και το «κρυφτούλι» της Αθήνας με τις αγορές

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ και το «κρυφτούλι» της Αθήνας με τις αγορές

Συνεδριάζει σήμερα το Εκετελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αγωνία στις αγορές. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Αθήνας.
i-sunedriasi-tou-dnt-kai-to-kruftouli-tis-athinas-me-tis-agores
 
Από Δευτέρα σε… Δευτέρα μετατίθεται το όνειρο της εξόδου στις αγορές. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι παρά τη σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού –αναμένεται ότι για μια ακόμη φορά θα χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο- θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να αντικατασταθεί το 5ετές ομόλογο του 2014 με ένα καινούργιο λήξης του 2022.
Ακόμη και το «πλαφόν χρέους» που αναμένεται να περιγράψει το ΔΝΤ στη σημερινή του έκθεση, δεν φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην έκδοση του νέου ομολόγου. Και αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές για επιπλέον δανεικά. Θα βγει για να αναδιαρθρώσει το ομόλογο έκδοσης του 2014 5ετούς διάρκειας με ένα καινούργιο ομόλογο επίσης πενταετούς διάρκειας το οποίο θα λήγει το 2022.
Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί «φρέσκα κεφάλαια». Αυτό δεν συμβαίνει όμως προς το παρόν καθώς και οι δόσεις του ESM αλλά και το προωθούμενο 5ετές ομόλογο αποτελούν ουσιαστικά δάνεια αντικατάστασης παλαιότερων υποχρεώσεων με ευνοϊκότερους όρους.
Το οικονομικό επιτελείο με τους συμβούλους του, θα παρακολουθούν στενά και σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα τη διακύμανση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου –χθες ξεπέρασε κάποια στιγμή το 5,3%- προκειμένου να εκτιμήσουν το κατά πόσο θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου του 2014, η έκδοση θα αναβληθεί.
Όπως ανέφερε και χθες το πρακτορείο Reuters, εκτός από τον οίκο Rothchild που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση, ήδη έχουν επιλεγεί και οι έξι τράπεζες που θα αναλάβουν την αναδοχή. Πρόκειται για τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: