Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Γ. Σταθάκης: Το Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - Ίσως χρειαστεί και νέα παράταση για τα αυθαίρετα

Γ. Σταθάκης: Το Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» - Ίσως χρειαστεί και νέα παράταση για τα αυθαίρετα




Τμήμα από την συνέντευξη του Υπουργού Γ. Σταθάκη στον ΣΚΑΪ:

Για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα:


Αν και το νομοσχέδιο είναι στη Βουλή εδώ και ένα μήνα, ενδεχομένως να μην προλάβουμε να ψηφιστεί μέχρι τις 5 Αυγούστου, οπότε θα χρειαστεί και νέα παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, πιθανότατα κατά ενάμιση μήνα.

Ως προς τις καινοτομίες, πρώτον, το σχέδιο νόμου διαχωρίζει τις παραβάσεις ανά σημαντικότητα. Είναι διαφορετικό αν χτίσατε ένα χώρο, κάτι μικρό, και διαφορετικό το αυθαίρετο ως κατασκευή. Δεύτερον, το νομοσχέδιο έχει κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, αδύναμοι οικονομικά) για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου. Προσπαθούμε, επίσης, να αυξήσουμε τις δόσεις στο μέγιστο δυνατό επίπεδο (80 δόσεις).

Τρίτον, ξεχωρίζουμε από την πολεοδομία την αδειοδότηση και τον έλεγχο. Οι πολεοδομίες θα αδειοδοτούν και ο έλεγχος θα γίνεται σε διαφορετικό επίπεδο, κυρίως από την Περιφέρεια. Η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επισπεύδεται. Ένα μέρος του ελέγχου περνάει στους πολιτικούς μηχανικούς, που θα πρέπει σε κάθε φάση να πιστοποιούν ότι χτίζεται σύμφωνα με την άδεια.

Τέταρτον, δημιουργούμε μία δομή Παρατηρητηρίων, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και Υπουργείου, με την οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των κατεδαφίσεων, που δεν γινόντουσαν ποτέ.

Συνεχίζει να ισχύει η κόκκινη γραμμή του 2011 για τις τακτοποιήσεις. Το νομοσχέδιο πρέπει να τηρεί τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω σε αυτό. Τέλος, αναφορικά με το θέμα της στατικότητας, είμαστε λίγο αυστηροί καθώς το κράτος έχει ευθύνη και δεν μπορεί να νομιμοποιήσει κάποιο αυθαίρετο και αυτό να παρουσιάζει ζητήματα στατικότητας. Αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα, δίνουμε 5ετη προθεσμία για να γίνει η μελέτη στατικότητας.

Για τη ΔΕΗ:


Έχουμε συμφωνήσει για το θέμα της ΔΕΗ στην παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, εφαρμόζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα, οριστικά και αμετάκλητα, ότι από το 2008 όφειλε να άρει το μονοπώλιο που είχε η ΔΕΗ στο λιγνίτη. Άρα η χώρα καλείται να πάρει τα μετρά ώστε να αρθεί το μονοπώλιο. Θα παραχωρηθούν, λοιπόν, μονάδες και ορυχεία σε ανταγωνιστές, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά ο κύριος πυλώνας της ΔΕΗ θα παραμείνει, ανταγωνιστικός και ισχυρός, στο λιγνίτη.

Σε αντίθεση με την καταστροφολογία, χρηματοπιστωτικά η ΔΕΗ θα παραμείνει υγιής. Θέλουμε να βγει δυνατή από όλη αυτή την αναδιάρθρωση του τομέα ενέργειας, που δεν περιορίζεται στην παραχώρηση μονάδων αλλά περιλαμβάνει και τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά, μέσα από το σύστημα των ΝΟΜΕ. Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος, που θα ελέγχει το 50% του ενεργειακού μας τομέα.

Γεγονός είναι ότι έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΗ – περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Ήδη καταφέραμε να τακτοποιηθούν περίπου τα μισά αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Αυξήσεις δεν έχουν γίνει στα τιμολόγια. Αυτό που προσπαθούμε να διορθώσουμε είναι το εξής: Παραλάβαμε μια τιμολόγηση του ρεύματος που έχει τη μορφή σκάλας. Για παράδειγμα έχετε μια τιμή έως 2.000 κιλοβατώρες κι αν περάσετε χρεώνετε όλο το ποσό. Η κλίμακα τιμολόγησης αλλάζει σε μια έξαρση της κατανάλωσης, οπότε εμφανίζονται σημαντικές αυξήσεις. Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, προσπαθούμε να εξομαλύνουμε αυτή την κλιμάκωση και πιστεύω ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Για το «Εξοικονομώ»:


Το νέο πρόγραμμα θα βγει στον «αέρα» το Σεπτέμβριο. Λύσαμε σύνθετα ζητήματα τεχνικών προδιαγραφών. Βρήκαμε μια γέφυρα για ένα μεταβατικό πρόγραμμα, 20 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει τους δικαιούχους του παλιού προγράμματος, οι οποίοι έμειναν εκτός επειδή τελείωσαν τα χρήματα.

Το νέο Εξοικονομώ θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, δεν θα έχει προϋπόθεση την τραπεζική χρηματοδότηση, αυξάνεται η επιχορήγηση προς τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα υπάρχει κατάλογος κριτηρίων προτεραιοποίησης των νοικοκυριών.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: