Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Βολές Στουρνάρα κατά των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά: Έχουμε πάρει δάνεια, όχι χάρισμα

Βολές Στουρνάρα κατά των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά: Έχουμε πάρει δάνεια, όχι χάρισμα

Βολές Στουρνάρα κατά των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά: Έχουμε πάρει δάνεια, όχι χάρισμα

«Το ότι προσπάθησα να βοηθήσω κι εγώ την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο»: την απάντηση αυτή δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ερώτηση του "Accenture Greece" για ποιο πράγμα θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος.
Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι η Ελλάδα έγινε πολύ πιο εξωστρεφής και παράλληλα έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της. «Αυτά είναι τα καλά της κρίσης», σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπογραμμίζει το γεγονός ότι «έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο ειδικευμένα στον κόσμο». Επιπλέον, υποστηρίζει, «το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι πιο στοχευμένο σε αυτούς που έχουν ανάγκη».
Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη, μιλά επίσης για τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, «στο οποίο πηγαίνουμε σιγά-σιγά».
Όμως, οι «θεσμοί μας υστερούν», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, που υπεραμύνεται της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, του θεσμού της αξιολόγησης στα πανεπιστήμια, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Το όραμά του για την Ελλάδα μέσα σε μια 25ετία
Σε ερώτηση για το πώς οραματίζεται την Ελλάδα μέσα σε μια 25ετία, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε τα εξής:
«Η ιστορία δείχνει ότι το 80% της εξέλιξής της διέπεται από θεμελιώδεις σχέσεις, από fundamentals, ένα 20% είναι ατυχήματα. Εάν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα ατυχήματα και μείνουμε στην τάση, σαφώς τα επόμενα 25 χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα από τα χρόνια που ζούμε σήμερα. Όπως τα σημερινά χρόνια είναι καλύτερα από αυτά που ήταν πριν 25 χρόνια, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Και κυρίως πρέπει να πάρουμε το μάθημα των τελευταίων 5-6 ετών. Να το καταλάβουμε το μάθημα, να το αναλύσουμε. Και να το πούμε και στα παιδιά μας».
«Οι χίμαιρες και οι μύθοι δεν κάνουν καλό στο ευρώ»
Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται και στον λαϊκισμό ως μία από τις αιτίες της κρίσης τονίζοντας πως δεν αποτελεί μόνο "προνόμιο" της Ελλάδας και προσθέτει τα εξής: «υπάρχουν χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί αρκετά χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα και προσπαθήσαμε, βάζω και την Ελλάδα μέσα κυρίως, να το μειώσουμε. Γιατί; Διότι και στις χώρες αυτές υπάρχει λαϊκισμός και τους λένε "σας τρώνε τα λεφτά σας οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο". Είναι ψέματα αυτό. Δάνεια έχουμε πάρει, δεν έχουμε πάρει χάρισμα. Δεν μας χάρισε κάποιος τίποτα, δάνεια είναι τα οποία τα αποπληρώνουμε και προσπαθούμε και τα αποπληρώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με θυσίες. Άρα λοιπόν θα πρέπει να συγκλίνουμε. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Την αλήθεια όμως και στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Διότι με το να καλλιεργείς μύθους και χίμαιρες δεν κάνεις καλό και το ευρώ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει έτσι».

"Δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός Οικονομικών το 2012"

Σχετικά με το ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές στην πορεία του ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως "να είσαι υπουργός Οικονομικών το 2012 δεν είναι καθόλου εύκολο ή Διοικητής της ΤτΕ μετά". Υπογράμμισε δε, ότι έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές αλλά "το μάθημα που έχω πάρει από όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιες θέσεις ευθύνης είναι ότι δυσκολίες θα έχεις, χτυπήματα θα δεχτείς, είτε πάνω από τη μέση, είτε κάτω από τη μέση. Σημασία έχει να μπορείς να σηκώνεσαι όρθιος. Δεν είμαστε από σίδερο, όλοι λυγίζουμε κάποια στιγμή. Σημασία έχει να μπορείς να ξανασηκωθείς όρθιος. Τώρα τα μαθήματα που πήρα είναι ότι πρέπει να βάζεις προτεραιότητες, στόχους κυρίως, να ακούς να μαθαίνεις απ’ τα λάθη σου. Να βάζεις προτεραιότητες, είναι πάρα πολύ βασικό. Σε μια τέτοια θέση σου έρχονται 100 πράγματα την ημέρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία πως θα τα ταξινομείς και που δίνεις την έμφαση, τι αξίζει να πολεμήσεις και τι αξίζει να το αφήσεις. Τώρα το να είσαι Υπουργός Οικονομικών το 2012 δεν ήταν καθόλου εύκολο ή Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά. Πιστεύω ότι θέλει ψυχραιμία, νηφαλιότητα...".

#ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ #ΚΡΙΣΗ #ΤτΕ

Στουρνάρας: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

04:01 μμ
Οι θεσμοί μας υστερούν, τονίζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
"Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος" επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της "Αccenture Greece".
Στουρνάρας: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη
O κ. Στουρνάρας προσθέτει: "Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα".
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει παράλληλα ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο λαϊκισμός" προσθέτοντας ότι "λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, υπάρχει και στον ευρωπαϊκό Βορρά".
"Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία" τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: