Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Παραβιάζεις τη νομοθεσία; «Λουκέτο»! Σφυρίζεις αδιάφορα; Καμπάνα με πεντοχίλιαρο!

Παραβιάζεις τη νομοθεσία; «Λουκέτο»! Σφυρίζεις αδιάφορα; Καμπάνα με πεντοχίλιαρο!

Μέσα στο καλοκαιρι... «βρέχει» πρόστιμα και «λουκέτα»

Παραβιάζεις τη νομοθεσία; «Λουκέτο»! Σφυρίζεις αδιάφορα; Καμπάνα με πεντοχίλιαρο!
Την στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ελεγκτικό σχέδιο «Αιγαίο-Αργοσαρωνικός» της ΑΑΔΕ, ο επικεφαλής της Αρχής Γ. Πιτσιλής, με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλουν σε όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν «λουκέτο» από 48 ώρες έως και για έναν μήναστις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο.
Στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000-5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «λουκέτο» μπαίνει:
· άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 αποδείξεων ή εφόσον η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ
· αμελλητί για 96 ώρες, σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου έτους, για μη έκδοση τουλάχιστον τριών αποδείξεων
· αμελλητί για 10 ημέρες, για κάθε δεύτερη υποτροπή εντός δύο ετών από την πρώτη παράβαση.
Και τι γίνεται με όσους σφυρίζουν αδιάφορα; Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, μπαίνει «λουκέτο» μέχρι 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 10 ημέρες προβλέπεται, επίσης, στις περιπτώσεις όπου ο επιχειρηματίας αποφασίσει με το έτσι θέλω να σπάσει τη σφραγίδα του «λουκέτου», προκειμένου να λειτουργήσει.
Τομυστικό όπλο είναι τα νέα πρόστιμα, που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φτάνουν τις 5.000 ευρώ για περιπτώσεις υποτροπής και αφορούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορούν να μπουν «λουκέτα».Μεταξύ αυτών είναι οι γιατροί, οι κλινικές και τα θεραπευτήρια, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα εκπαιδευτήρια, οι τουριστικές μονάδες, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι λογιστές.
Σημειωτέον, ότι ήδη έχουν επιβληθεί τα νέα πρόστιμα σε δύο ξενοδοχεία κι έναν γιατρό, που δεν είχαν κόψει αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: