Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις

Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις


Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 13:16

UPD:13:19

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. 

Την άμεση και χωρίς έλεγχο επιστροφή του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που είναι φορολογικά συνεπείς προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με στόχο την αύξηση της ρευστότητά τους.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις, που:
  • Από τη φύση της δραστηριότητάς τους δημιουργούν συστηματικά πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ. (βλ. εξαγωγικές).
  • Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (ΑΕΟ - Authorized Economic Operator) ή αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
  • Πραγματοποιούν συναλλαγές, που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ, το τελευταίο ημερολογιακό έτος
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. Δηλαδή, σωρευτικά:
  • Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών -μετά τον έλεγχο- να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.
  • Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις
  • Να μη χαρακτηρίζονται -βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου- ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές
«Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διευκόλυνση του επιχειρείν, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας και του δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο κινείται η ελληνική Δημοκρατία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια σχέση αυξανόμενης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα το βαθμό συνέπειας της φορολογικής διοίκησης στις υποχρεώσεις της απέναντι στους φορολογουμένους», είπε ο κ. Πιτσιλής. 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Απόφαση - «ανάσα» Πιτσιλή για συνεπείς επιχειρήσεις

  • ( UPD -07/07/2017 12:16 )
  •  Print

Απόφαση - «ανάσα» Πιτσιλή  για συνεπείς επιχειρήσεις
Προσθήκη σχολίου
Απόφαση με την οποία θα επιστρέφονται πλέον άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων υπέγραψε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής με σκοπό την αύξηση της ρευστότητας των φορολογικά συνεπών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, αυτή η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις, που:
- Από τη φύση της δραστηριότητάς τους δημιουργούν συστηματικά πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. (βλ. εξαγωγικές).
- Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Α.Ε.Ο. - Authorized Economic Operator) ή αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- Πραγματοποιούν συναλλαγές, που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς Φ.Π.Α., το τελευταίο ημερολογιακό έτος
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι για τις επιχειρήσεις αυτές να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης. Δηλαδή, σωρευτικά:
* Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών - μετά τον έλεγχο - να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.
* Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις 
* Να μη χαρακτηρίζονται - βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου - ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής, «βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διευκόλυνση του επιχειρείν, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας και του δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο κινείται η Ελληνική Δημοκρατία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια σχέση αυξανόμενης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα το βαθμό συνέπειας της φορολογικής διοίκησης στις υποχρεώσεις της απέναντι στους φορολογουμένους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: