Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Τι αλλάζει σε πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ για αγρότες και σε εισοδήματα σωμάτων ασφαλείας

Τι αλλάζει σε πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ για αγρότες και σε εισοδήματα σωμάτων ασφαλείας

Τι αλλάζει σε πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ για αγρότες και σε εισοδήματα σωμάτων ασφαλείας

Από την οριστικοποίηση των προστίμων για να ανασφάλιστα οχήματα μέχρι φορολογικά μέτρα και διορθώσεις και εισοδηματικές ρυθμίσεις που ήταν σε εκκρεμότητες επί πολλούς μήνες ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στην Βουλή
Με διατάξεις του νομοσχεδίου ακυρώνονται τα παράβολα που αναρτήθηκαν μετά την διασταύρωση της 6ης Ιουνίου για τα ανασφάλιστα ΙΧ. Επιπλέον επιστρέφονται τα ποσά σε όσους τα έχουν ήδη πληρώσει.

Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Υπολογίζονται έτσι σε 12.800 οι ιδιοκτήτες ΙΧ που είχαν σπεύσει να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ.
Επανακαθορίζονται τα παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα. Προβλέπεται επίσης, υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα-παράβολα, σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες.
Με άλλες διατάξεις
Απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ του 2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.
- Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, θα επανεξεταστούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2017, για να διαπιστωθεί αν ιδιοκτήτες ακινήτων που έτυχαν έκπτωση 50% πληρούσαν όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τις δηλώσεις του 2016.
- Κυρώνεται το συνυποσχετικό για παράταση κατά ένα χρόνο της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών κατά ακόμη έναν χρόνο . Με άλλα λόγια μετά από συμφωνία οι εφοπλιστές θα πληρώσουν την εθελοντική εισφορά τους και το 2018
- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.
- Ορίζεται η πληρωμή φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα οι έξι μήνες Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου και ο φόρος θα εξοφληθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
Προστίθενται κατηγορίες αγαθών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 13% από 24% του βρίσκονται σήμερα τα οποία θα έπρεπε να μεταταχθούν από την Παρασκευή 21 Ιουλίου μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά εφόδια, και αναλώσιμα και μηχανήματα που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία τα οποία εκ παραδρομής δεν είχαν περιληφθεί στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Οικονομικών.

Προβλέπονται ακόμη, θέματα που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, βάσει οδηγίας του ΟΟΣΑ, σε ό, τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Ακατάσχετος 1.250 και για «ηλεκτρικά πορτοφόλια»
Ορίζεται ακατάσχετος λογαριασμός μέχρι και τα 1250 ευρώ και για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τις προπληρωμένες κάρτες φέρνει μεταξύ άλλων το καλοκαιρινό νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή σήμερα ή αύριο ρυθμίζοντας και μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες .
Σήμερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν ως ακατάσχετο από οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, έναν λογαριασμό καταθέσεων έως του ποσού των 1.250 ευρώ. Με διάταξη του νομοσχεδίου το νομοσχέδιο επεκτείνει το μέτρο από τους κλασικούς λογαριασμούς καταθέσεων και διευρύνεται, η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος ακόμη και αν αυτά αφορούν ατομικούς ή κοινούς λογαριασμούς σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή τοποθετήσεις σε διαδικτυακούς λογαριασμούς και προπληρωμές κάρτες.
Αποζημίωση σε Γεωργίου
Στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου προβλέπεται τόσο για το κύριο Γεωργίου όσο και για τους υπολοίπους που κατηγορήθηκαν για την άσκηση των καθηκόντων του το δικαίωμα να ζητήσουν από την ΕΛΣΤΑΤ τα νομικά και δικαστικά έξοδα που έκαναν κατά την διάρκεια της δίωξης . Μάλιστα δίνεται και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής νομικού ή νομικών για την υπεράσπισή τους Συγκεκριμένα το δικαίωμα που δίνεται στο τέως Γ.Γ. ΕΛΣΤΑΤ είναι να μπορεί αναθέσει την νομική του κάλυψη και την δικαστική του υποστήριξη σε δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε χρονικής περίοδο.
Και εισοδηματικές «ρυθμίσεις»
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου εξισώνονται εισοδηματικά οι υπάλληλοι της ΕΥΠ με τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό. Μεταξύ άλλων χορηγείται επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα απασχόλησης πέραν του πενθημέρου.
Ορίζεται ότι οι υπερωρίες των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα πληρωθούν με πίστωση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Oικονομικών στο τρέχον έτος
Δαπάνες που έχουν γίνει από Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείες και ελέγχου και έγιναν ενώ δεν είχαν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για την κατανομή αρμοδιοτήτων θεωρούνται νόμιμες και θα πληρωθούν κανονικά.
Δαπάνες μισθοδοσίας του 2017 υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών οι οποίες δεν αναλήφθηκαν κανονικά λόγω καθυστέρησης της διοίκησης θα πληρωθούν αναδρομικά.


#ΠΡΟΣΤΙΜΑ #ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ #ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΙΧ #ΜΙΣΘΟΙ

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Τη ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στη Βουλή.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του ακατάσχετου λογαριασμού έως του ποσού των 1.250 ευρώ και στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τις προπληρωμένες κάρτες, τη μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, την επιστροφή των παραβόλων 250 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα. 

Στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου προβλέπεται νομική υποστήριξη του νυν προσωπικού και του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και πλήρης κάλυψη των δικαστικών εξόδων τυχόν δικαστικών διενέξεών τους.

Επίσης περιλαμβάνεται ειδική διάταξη στο άρθρο 3 για όσους έχουν παυθεί για οποιοδήποτε λόγο από τα καθήκοντά τους. Γι’ αυτούς θα υπάρχει μια τριμελής επιτροπή στην οποία θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά και τις ενστάσεις τους για να αποζημιώνονται και να αναλαμβάνονται πλήρως τα έξοδο, επιλέγοντας μάλιστα δικηγόρο της αρεσκείας τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και διατάξεις που αφορούν τον ΦΠΑ, τον κώδικα είσπραξης εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και την καταβολή φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Τέλος επιτηδεύματος: Απαλλάσσονται από το τέλος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.
ΕΝΦΙΑ : Απαλλαγή στις περιπτώσεις ακινήτων εντός του δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ς Ιουνίου. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018

Ανασφάλιστα οχήματα: Ακύρωση παραβόλων (250 ευρώ) που έχουν ήδη εκδοθεί και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών σε όσους τα έχουν πληρώσει. Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ έτους 2017: Επανεξέταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 των χορηγούμενων εκπτώσεων που μετά την υποβολή των δηλώσεων του Ε1 για το 2016 διαπιστώθηκε ότι δεν έπρεπε να είχαν δοθεί.

Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Παραμένει η 31η Ιουλίου ως προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Ακατάσχετος λογαριασμός: Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

ΦΠΑ: Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για άνθη και μπουμπούκια ανθέων, σπέρματα και σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.

Ναυτιλία: Κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους που αποτελούσε καθυστερημένο προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: