Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Υπενθύμιση : Χάνουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις

Υπενθύμιση : Χάνουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις
Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται δυο κατηγορίες φορολογούμενων
21 Ιουλ 2017 - 10:58
Picture 0 for Υπενθύμιση : Χάνουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις
Διορία μιας ημέρας έχουν οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται. Και αυτό διότι διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ξεκαθαρίζει ότι για την παροχή των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπόψη μόνο όσα δηλωθούν στις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις Ε1.

Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται δυο κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση:

-  50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που διαθέτουν δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνούσε τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

- πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον  το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που βρίσκονταν στην κατοχή του φορολογούμενου το 2014 ( την 1η Ιανουαρίου για την ακρίβεια) ήταν μικρότερο από 150 τ.μ. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Τα παραπάνω εισοδηματικά όρια υπολογίζονται με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στη φετινή δήλωση (εισόδημα 2016). Η προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων, όπως αναφέρθηκε, λήγει σήμερα αλλά πολλοί φορολογούμενοι πρόκειται να προχωρήσουν σε τροποποιητικές εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να γίνει με βάση τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 θα γίνει νέα εκκαθάριση προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση όσοι:

- δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση

- όσοι δηλώσουν λανθασμένα υψηλό εισόδημα στην εμπρόθεσμη δήλωση ακόμη και ανπροχωρήσουν στη συνέχεια στην υποβολή εκπρόθεσμης διορθωτικής δήλωσης.

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: