Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΕΛΤΕ: Αμοιβή ορκωτών ελεγκτών λογιστών για υποχρεωτικούς ελέγχους

ΕΛΤΕ: Αμοιβή ορκωτών ελεγκτών λογιστών για υποχρεωτικούς ελέγχους




Αθήνα, 12 Ιουλίου 2017
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 021/2017
«Αμοιβή ορκωτών ελεγκτών λογιστών για υποχρεωτικούς ελέγχους»
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του ν.4449/2017 και του Κανονισμού ΕΕ 537/2014 επισημαίνει ότι:
1. Η αμοιβή για υπηρεσίες από ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία δεν επιτρέπεται να εξαρτάται από οποιαδήποτε αίρεση. Αμοιβές υπό αίρεση είναι οι αμοιβές για ελεγκτικές εργασίες που υπολογίζονται σε προκαθορισμένη βάση σε σχέση με το αποτέλεσμα ή την έκβαση μιας συναλλαγής ή το αποτέλεσμα του εκτελούμενου έργου.
2. Εάν οι αμοιβές των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή των ελεγκτικών εταιρειών για υποχρεωτικούς ελέγχους που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά είναι μικρότερες σε ποσοστό 15% και άνω από τις αμοιβές της προηγούμενης χρήσης, τότε ο συγκεκριμένος υποχρεωτικός έλεγχος δύναται να εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα ποιοτικών ελέγχων της Ε.Λ.Τ.Ε.
3. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία υποχρεούται να επιφυλαχθεί για την αποδοχή της εντολής ελέγχου μιας οικονομικής μονάδας, αν η προς έλεγχο οντότητα δεν έχει εξοφλήσει πλήρως τη νόμιμη αμοιβή ελέγχου της προηγούμενης χρήσεως ή χρήσεων. Η επιφύλαξη αυτή γνωστοποιείται εγγράφως στη διοίκηση της οικονομικής μονάδας, με κοινοποίηση στην Ε.Λ.Τ.Ε. και μπορεί να αρθεί μετά από έγκριση της Ε.Λ.Τ.Ε.
Τέλος, σε εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 537/2014 και όσον αφορά μόνο τις οντότητες δημοσίου συμφέροντος, όταν το σύνολο των αμοιβών που καταβάλλεται για καθένα από τα τελευταία τρία συνεχόμενα οικονομικά έτη ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 15 % του συνόλου των αμοιβών που λαμβάνονται από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή την ελεγκτική εταιρεία ή, ανάλογα με την περίπτωση, από τον ελεγκτή του ομίλου που διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο, για καθένα από τα εν λόγω οικονομικά έτη, οι ανωτέρω επικοινωνούν στην Επιτροπή Ελέγχου το γεγονός αυτό καθώς και τους κινδύνους για την ανεξαρτησία τους και τις διασφαλίσεις που εφαρμόζονται για τον περιορισμό αυτών των κινδύνων.


Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ
Παναγιώτης Γιαννόπουλος

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: