Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: « Η κυβέρνηση έχει δυσανεξία απέναντι στην νομιμότητα»

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: « Η κυβέρνηση έχει δυσανεξία απέναντι στην νομιμότητα»

12:19 πμ
Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και την απόφαση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την χρήση POS από τους δικηγόρους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του αργά σήμερα το βράδυ, αποδίδει στην κυβέρνηση «δυσανεξία έναντι της νομιμότητας».
Στην ανακοίνωση ο ΔΣΑ αναφέρει ότι, προ ολίγων ημερών η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, «η οποία έταμε το ζήτημα της παραγραφής της εξουσίας της φορολογικής διοίκησης για διαπίστωση παραβάσεων, με γνώμονα τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου».
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: « Η κυβέρνηση έχει δυσανεξία απέναντι στην νομιμότητα»
«Μετά την θορυβώδη, σκωπτική και προσβλητική αντιμετώπιση από υπουργικά χείλη, ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την «θεσμικό εμπόδιο»» σημειώνει ο ΔΣΑ.
Παράλληλα, ο ΔΣΑ, αναφέρει ότι προχθές, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ομόφωνα, επιλαμβανόμενη προσφυγής του ΔΣΑ, ότι η επιβολή υποχρεωτικής εγκατάστασης τερματικών POS από τους δικηγόρους δεν είναι σύννομη και προσθέτει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Αρχή είχε πλήρη αρμοδιότητα προς τούτο καθώς εκ του νόμου ελέγχει την ύπαρξη ή ανυπαρξία νομίμου ερείσματος κάθε πράξης, η οποία αφορά σε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 ν. 2472/1997)».
Παρά ταύτα, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να αδιαφορήσουν για την κρισιολόγηση της Αρχής και να επιβάλουν αναγκαστικώς το μέτρο που κρίθηκε παράνομο» και σημειώνει: «Το δίδυμο των παραπάνω φαινομένων δείχνει συνεπή δυσανεξία έναντι της νομιμότητας».
Εξάλλου, καταλήγει ο ΔΣΑ, είναι γνωστό ότι «σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις των δικαστηρίων και των ανεξαρτήτων Αρχών, υπόκεινται μεν σε κριτική, γίνονται όμως σεβαστές από την εκτελεστική εξουσία. Σε αντίθετη περίπτωση ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, εν προκειμένω δε (για το ζήτημα των POS) οι αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του ν. 2472/1997».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: