Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Πονηρή ρύθμιση για εκπτώσεις &...νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Πονηρή ρύθμιση για εκπτώσεις &...νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Το δικαίωμα να πάρει πίσω τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και 6 μήνες μετά τον καταλογισμό του δίνει στον εαυτό του το ελληνικό δημόσιο
poniri-ruthmisi-gia-ekptwseis-nees-auksiseis-ston-enfia
 
Το δικαίωμα να πάρει πίσω τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και έξι μήνες μετά τον καταλογισμό του φόρου –κάτι που σημαίνει ότι θα ζητήσει πρόσθετους φόρους εκ των υστέρων- δίνει στον εαυτό του το ελληνικό δημόσιο με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.
Η διάταξη, που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στη Βουλή, αφορά στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη –η οποία με βάση την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό- «ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2017, οι εκπτώσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου που χορηγήθηκαν με πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2017, επανεξετάζονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και, σε περίπτωση μεταβολών, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το έτος αυτό».
Με αυτή τη διάταξη, η ΑΑΔΕ θέλει να «προστατευτεί» ώστε αν δώσει έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ (για όσους πληρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια) και στη συνέχεια διαπιστώσει ότι η έκπτωση φόρου δόθηκε κατά… λάθος, τότε θα έχει περιθώριο να εκδώσει καινούργιο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2018 δηλαδή ακόμη και μετά την εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Οι άλλες διατάξεις στου νομοσχεδίου  

* Προβλέπεται επιστροφή των προστίμων όσων έχουν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός τους.  Το κόστος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 
* Επανακαθορίζονται τα πρόστιμα -παράβολα για όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα.
100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά, 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα.
Προβλέπεται επίσης, υπό προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΑΔΕ, να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα-παράβολα, σε κατοίκους περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες.

* Απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ του 2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

* Κυρώνεται το συνυποσχετικό για παράταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών κατά ακόμη έναν χρόνο.

* Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

* Διευρύνονται οι περιπτώσεις αγροτικών εφοδίων (σπόρους κλπ) που υπάγονται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%

*  Η διορία πληρωμής φόρου νομικών προσώπων λήγει τον Δεκέμβριο.
Κατεβάστε από εδώ την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την πονηρή διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: