Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Μπλόκο" στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ

Μπλόκο" στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ

13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Μπλόκο" στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη
Διορία μιας ημέρας έχουν οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται. Και αυτό διότι διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ξεκαθαρίζει ότι για την παροχή των εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ θα ληφθούν υπόψη μόνο όσα δηλωθούν στις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις Ε1.
Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται δυο κατηγορίες φορολογούμενων. Συγκεκριμένα προβλέπεται έκπτωση:
-  50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που διαθέτουν δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της περιουσίας δεν ξεπερνούσε τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.
- πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον  το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που βρίσκονταν στην κατοχή του φορολογούμενου το 2014 ( την 1η Ιανουαρίου για την ακρίβεια) ήταν μικρότερο από 150 τ.μ. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.
Τα παραπάνω εισοδηματικά όρια υπολογίζονται με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στη φετινή δήλωση (εισόδημα 2016). Η προθεσμία για την υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων, όπως αναφέρθηκε, λήγει σήμερα αλλά πολλοί φορολογούμενοι πρόκειται να προχωρήσουν σε τροποποιητικές εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να γίνει με βάση τις δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 θα γίνει νέα εκκαθάριση προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση όσοι:
- δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση
- όσοι δηλώσουν λανθασμένα υψηλό εισόδημα στην εμπρόθεσμη δήλωση ακόμη και ανπροχωρήσουν στη συνέχεια στην υποβολή εκπρόθεσμης διορθωτικής δήλωσης.
 

"Παγίδα" απώλειας των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ

6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Παγίδα" απώλειας των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη
Να χάσουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται από τον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή, προβλέπεται ότι έως το Φεβρουάριο του 2018 θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ όπου θα ληφθούν υπόψιν μόνο τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στις εμπρόθεσμες φορολογικές τους δηλώσεις, δηλαδή το αργότερο έως τις 21 Ιουλίου (αύριο).
Η διάταξη κατατέθηκε καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι προχωρούσαν στην υποβολή διορθωτικών και τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων με μειωμένα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τις εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ με βάση τα στοιχεία των τροποποιητικών δηλώσεων. Με τη διάταξη που κατατέθηκε θα λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία των εμπρόθεσμων δηλώσεων και έτσι πολλοί οι οποίοι, με το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα λάβουν έκπτωση από το φόρο, με νέο εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί έως το Φεβρουάριο, θα τη χάσουν.
Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9000 ευρώ και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται νοικοκυριά με ανάπηρους, καθώς και τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει και όριο στην αξία της ακίνητης περιουσίας.

13

Δεν υπάρχουν σχόλια: