Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Την αγορά φυσικού αερίου «κοιτάζει» η ΔΕΗ Το σχέδιο για αναπλήρωση των εσόδων από την απώλεια μεριδίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Την αγορά φυσικού αερίου «κοιτάζει» η ΔΕΗ

Το σχέδιο για αναπλήρωση των εσόδων από την απώλεια μεριδίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Την αγορά φυσικού αερίου «κοιτάζει» η ΔΕΗ
Το «πράσινο φως» για την είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά φυσικού αερίου έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 25 Ιουλίου, καθώς αποφάσισε την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας προμήθειας.
Η απόφαση του Δ.Σ., η οποία ήταν ομόφωνη, αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που «τρέχει» ήδη ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η επιχείρηση, για την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας και το επιχειρηματικό σχέδιο για τη δραστηριοποίηση στην αγορά φυσικού αερίου. Μαζί με τις ενεργειακές υπηρεσίες και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο είναι ο τρίτος τομέας στον οποίο η Δημόσια Επιχείρηση σχεδιάζει να επεκταθεί άμεσα.
Στόχος της επέκτασης είναι να διευρύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ώστε να αντισταθμίσει τη δρομολογημένη συρρίκνωση της «παρουσίας» της τόσο στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή όσο και στη λιανική αγορά ρεύματος. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην τακτική συνέλευση της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στα τρία αυτά αντικείμενα (όπως και στις ΑΠΕ) υπάρχουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζεται η επιχείρηση.
Έτσι, περιλαμβάνονται στις ενδιάμεσες δράσεις που θα υλοποιήσει, πριν ολοκληρωθεί το νέο στρατηγικό και επιχειρηματικό σχέδιο που πρόκειται να εκπονήσει. Με βάση την προκήρυξη για την πρόσληψη του συμβούλου, ο οποίος θα συνδράμει στην είσοδο στο φυσικό αέριο, η ΔΕΗ φαίνεται πως εξετάζει τη δραστηριοποίηση τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρεμπορική αγορά. Επίσης, στις γεωγραφικές περιοχές που θα του υποδείξει η επιχείρηση, ο σύμβουλος θα αναλάβει να καταρτίσει μελέτες σκοπιμότητας για υποδομές συμπιεσμένου αερίου, LNG και δικτύων διανομής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι 500.000 ευρώ, ενώ λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: