Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Έρχονται χρήματα ως «μάνα εξ ουρανού» Ποιοι θα ωφεληθούν

Έρχονται χρήματα ως «μάνα εξ ουρανού»

Ποιοι θα ωφεληθούν

Έρχονται χρήματα ως «μάνα εξ ουρανού»
«Ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και… βαθιά «ανάσα» σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Υπό την πίεση των δανειστών ότι μπορεί να χάσει η χώρα τα χρήματα από την δόση που προορίζονται αποκλειστικά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ρίξει χρήμα με... ουρά.
Το μέτρο δεν αφορά στα νοικοκυριά -πλην τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα πάρουν όμως μια ανάσα ρευστότητας περίπου 5.000 επιχειρήσεις που το κράτος τους χρωστάει συνολικά 6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,2 δισ. αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τρεις μήνες έως και δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα διενεργεί άμεσα και χωρίς έλεγχο εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, για ποσά φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ έως και 10.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο. Ως εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός, διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.
Ωστόσο, και για τις επιστροφές αυτές μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που θα επιλέγεται, με βάση κριτήρια επικινδυνότητας. Στόχος της ρύθμισης, όπως αναφέρει η σχετική διάταξη του ΥΠΟΙΚ, η τόνωση της αγοράς.
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα ωφελήσουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά την πραγματική οικονομία μέσω της ένεσης ρευστότητας.
Από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό, καθώς οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό.
Στόχος του υπουργείο Οικονομικώνείναι η άμεση «ανακούφιση» χιλιάδων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών που περιμένουν καρτερικά-για μεγάλο χρονικό διάστημα-την καταβολή του φόρου εισοδήματος, όπως επίσης και την απόδοση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: