Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Το deal, η Νορβηγία οι παίκτες στην ηλεκτροκίνηση

Το deal, η Νορβηγία οι παίκτες στην ηλεκτροκίνηση

Καταφθάνει και στην Ελλάδα η νέα τάση

Το deal, η Νορβηγία οι παίκτες στην ηλεκτροκίνηση
Μπορεί στην Ευρώπη να συντελείται μια επανάσταση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στην Ελλάδα ακόμη βρίσκεται σε «πρώιμο» στάδιο. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν το 2013 αλλά οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακόμη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Kosmocar, μέχρι το 2020 ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα πωλείται θα είναι ηλεκτρικό. Η χώρα μας, αν και αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μόλις 60 οχήματα από τα 200.000 που πουλήθηκαν πέρσι, έχει να παρουσιάσει κάποια δειλά βήματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα ζωντανέψουν με την εμφάνιση των νέων ισχυρών παικτών
Μεγαλύτερες αγορές για τις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδεικνύονται η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IEA (International Energy Agency), μέχρι και το 2030 το 30% των αυτοκινήτων που θα πουλιούνται θα είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο θα υπάρχουν και χώρες που το συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας είναι υψηλοί.

Τα κίνητρα
Πνοή στην ηλεκτροκίνηση, εκτιμάται πως θα μπορούσε να δώσει η παροχή ουσιαστικών κινήτρων. Στη Νορβηγία για παράδειγμα, ένα στα τρία καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή την στιγμή είναι ηλεκτρικό και το μερίδιο τους συνεχώς αυξάνεται.
Οι Νορβηγοί απάλλαξαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους περισσότερους φόρους, αλλά και την υποχρέωση από τον ιδιοκτήτη τους να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας και διόδια. Παράλληλα, προσέφεραν ελεύθερο πάρκινγκ και έστησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης.
Έφτασε και η… συνεργασία
Σε στρατηγική συνεργασία με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης αυτοκινήτων προχώρησαν η Protergia του ομίλου Μυτιληναίος και η Kosmocar της Volkswagen.
Η συνεργασία ξεκινά με το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο «e-up» της Kosmocar, στο οποίο η Protergia επιδοτεί την τιμή, δίνει δωρεάν το ρεύμα για ένα χρόνο ή 10.000 χιλιόμετρα, προσφέρει και τον οικιακό ταχυφορτιστή και προσφέρει 21% έκπτωση στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού τους.
Στα σχέδια των δύο εταιρειών είναι όμως να προχωρήσουν και σε επόμενες κινήσεις μαζί, αναπτύσσοντας το δίκτυο φόρτισης και προχωρώντας και σε άλλες δράσεις, αξιοποιώντας τις μεγάλες προοπτικές της ηλεκτροκίνησης τα επόμενα χρόνια.
Με την επιδότηση της Protergia, η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου διαμορφώνεται στα 19.950 ευρώ, και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Kosmocar, είναι η πιο ελκυστική τιμή της αγοράς.
Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει 1,1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κ. Θανάση Κονιστή, διευθυντή Πωλήσεων και Marketing της Kosmocar, όταν το αντίστοιχο κόστος για ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που καταναλώνει 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με τιμή βενζίνης 1,4 ευρώ το λίτρο, πλησιάζει τα 10 ευρώ.
Η Protergia έως τον Μάιο του 2017 είχε εγκαταστήσει 70.000 μετρητές, έχοντας εξασφαλίσει μερίδιο κατανάλωσης 3,54%, το οποίο τον Ιούνιο αυξήθηκε περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: