Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Eνημέρωση των πολιτών για τα Funds και το νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Eνημέρωση των πολιτών για τα Funds και το νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Eνημέρωση των πολιτών για τα Funds και το νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας που επιβάλλονται από το Νόμο Σταθάκη σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) προκειμένου αυτά να μην αναπτύξουν επιθετική στρατηγική στην Ελλάδα υπάρχουν, ανέφερε ο Γιώργος Βλαστός συντονιστής της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο λόγω εκτέλεσης παλαιά αναγγελλόμενων κατασχέσεων σε απαιτήσεις που ενδεχομένως έχουν μεταβιβαστεί σε funds.

Ο κ. Βλαστός ενημερώνει τους πολίτες του Ρεθύμνου και όπως τονίζει: «οι εκτελέσεις κατασχέσεων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με άστοχες επισημάνσεις περί δήθεν ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου προστασίας δανειοληπτών από επιθετικά μη τραπεζικά ιδρύματα (funds)».

«O Νόμος 4354/2015 (όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4389/2016 επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη) περιλαμβάνει πρωτοφανείς στα ευρωπαϊκά χρονικά πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας που επιβάλλονται σε μη τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου αυτά να μην αναπτύξουν επιθετική στρατηγική στην Ελλάδα και επιπλέον προστατεύει τους δανειολήπτες και τους δίνει πρόσθετες ευκαιρίες εξεύρεσης λύσης ρύθμισης με τους πιστωτές τους, ακόμα και δυνατότητα εξαγοράς του δανείου τους, πριν ή μετά τη μεταβίβαση του δανείου τους», επισημαίνει δίνοντας μεταξύ άλλων διευκρινήσεις και συγκεκριμένα: «Ο νόμος προστατεύει από την πώλησή σε funds το 94% του συνόλου των στεγαστικών κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ… Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία, ο νόμος προβλέπει ότι πριν τη μεταβίβαση τους, οι τράπεζες θα πρέπει -ως αναγκαία προϋπόθεση- να έχουν κάνει πρόσφατη (12 μήνες πριν τη μεταβίβαση) εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής… Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο τα Πιστωτικά Ιδρύματα πρέπει να επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες και την προστασία του καταναλωτή και να λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του δανειολήπτη».

Στις διευκρινίσεις για την ενημέρωση των πολιτών ο κ. Βλαστός αναφέρει επίσης ότι: «Το δάνειο το οποίο δεν έχει εξασφάλιση πρώτης κατοικίας με τις ανωτέρω προϋποθέσεις εν τέλει πουληθεί σε fund, τότε θα διασφαλίζεται η μη χειροτέρευση της ουσιαστικής θέσης του δανειολήπτη με την παράλληλη υποχρέωση του μη τραπεζικού ιδρύματος να εκκινεί εκ νέου τη Διαδικασία Επίλυσης Απαιτήσεων (ΔΕΚ) του Κώδικα Δεοντολογίας με τις πρόνοιες που αυτή έχει (δηλ. ειδοποίηση του δανειολήπτη, πρόταση ρύθμισης, αντιπρόταση κλπ. Όπως επίσης ότι ο νέος νόμος προβλέπει να μην υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς το πλαίσιο προστασίας είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ δεν θα χειροτερεύει η θέση του δανειολήπτη. 

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει στο Ρέθυμνο μία εκτεταμένη συζήτηση για τα funds μετά και την παρουσία εκπροσώπου ξένου fund για την διεκπεραίωση κατάσχεσης καταστήματος ενός εμπόρου. Ο κ. Βλαστός τονίζει ότι: « τα Funds που θα διαχειρίζονται δάνεια θα λειτουργούν εντός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με έδρα/υποκατάστημα την Ελλάδα που αδειοδοτούνται και εποπτεύονται από την ΤτΕ. Όλοι οι κανόνες προστασίας καταναλωτή, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για τον καθορισμό των δόσεων με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής, ο αναμορφωμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) κ.λπ. οι οποίοι ισχύουν για τις τράπεζες, θα ισχύουν και για τα funds».

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο για τους όρους λειτουργίας των μη τραπεζικών ιδρυμάτων και την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς απαιτήσεων, πλαίσιο που συμπυκνώνει τις πρόνοιες Ευρωπαϊκών συστημάτων και το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βλαστό αποτελεί απόσταγμα της μελέτης και διαβούλευσης επί των αστοχιών σε εφαρμοσμένες Ευρωπαϊκές περιπτώσεις, όπου πρόσφατα εκδηλώθηκαν συσσωρευμένα προβλήματα από τις πρακτικές των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, αναφέρει το ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: