Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Χάος και σπαζοκεφαλιές στις φετινές δηλώσεις των αγροτών Tις επόμενες ημέρες θα ανέβει καινούργιο αρχείο για τους κωδικούς 037/038

Χάος και σπαζοκεφαλιές στις φετινές δηλώσεις των αγροτών
Tις επόμενες ημέρες θα ανέβει καινούργιο αρχείο για τους κωδικούς 037/038
04 Ιουλ 2017 - 16:11
Picture 0 for Χάος και σπαζοκεφαλιές στις φετινές δηλώσεις των αγροτών
Σε σπαζοκεφαλιά τείνουν να εξελιχθούν οι φετινές δηλώσεις για τους αγρότες λόγω των τραγικών λαθών που υπάρχουν στο σύστημα και τα οποία έχουν ως ακόλουθο οι φορολογούμενοι επαγγελματίες  να μένουν στα μισά της διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, η νέα γκάφα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι ότι υπολογίζει τον φόρο εισοδήματος για το 2016 με λανθασμένα στοιχεία, και αυτό γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί το ένα υπουργείο με το άλλο.

Οι λογιστές προσπαθούν να ετοιμάσουν τις φορολογικές δηλώσεις 2016 στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και σε νέους επαγγελματίες, αλλά διαπιστώνουν με έκπληξη ότι υπάρχουν τραγικά λάθη στους προσυμπληρωμένους κωδικούς του TAXISnet που παγιδεύουν τους συγκεκριμένους φορολογουμένους με υπέρογκους φόρους!

Σύμφωνα με την «Δημοκρατία», αυτό συμβαίνει γιατί το αρχείο των φορολογουμένων που θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα αγρότες», το οποίο απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει ελλιπή και λανθασμένα στοιχεία.

Οι λογιστές των συγκεκριμένων φορολογουμένων, όταν εισέρχονται στο σύστημα TAXISnet για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, διαπιστώνουν ότι ο κρίσιμος κωδικός 037 ή 038 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1, ο οποίος κατοχυρώνει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», δεν έχει προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε η ιδιότητα αυτή να αναγνωριστεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ. Οι λογιστές δεν μπορούν να συμπληρώσουν από μόνοι τους αυτόν τον κωδικό, διότι το σύστημα ΤΑΧISnet δεν τους το επιτρέπει!

Τεράστιοι φόροι


Και όταν προχωρούν στη συμπλήρωση και την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, διαπιστώνουν, από την πρώτη δοκιμαστική εκκαθάριση, ότι οι πελάτες τους υποχρεούνται να καταβάλουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος, επειδή, σε κάθε περίπτωση, κατά την ηλεκτρονική εκκαθάριση δεν υπολογίζεται η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και το δηλωθέν αγροτικό εισόδημα φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 22%.

Πριν από λίγες μέρες και ενώ εξέπνεε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέβασε καινούργια αρχεία στο TAXIS, με σκοπό τη διόρθωση των στρεβλώσεων στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ένα μπάχαλο, καθώς οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είχαν πριν «ανοιχτούς» τους κωδικούς 037 και 038, έβλεπαν πλέον ότι δεν ήταν τσεκαρισμένοι, ενώ ήταν «ανοιχτοί» οι κωδικοί σε κάποιους άλλους φορολογουμένους που δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα, σε αλλοδαπούς που δήλωναν εισόδημα από εργόσημα ΟΓΑ κ.λπ.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο και το σύστημα TAXISnet δεν τους αναγνωρίζει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» και κατ’ επέκταση ούτε και το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 13% πέρυσι στο 22%-45% φέτος, αλλά και με την αύξηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% του κύριου φόρου, έχει ως συνέπεια οι εν λόγω φορολογούμενοι να απειλούνται πλέον με εξοντωτικούς φόρους.

newpost.gr

** Σε επικοινωνία που είχαμε με το ΥΠΟΙΚ τις επόμενες ημέρες θα ανέβει καινούργιο αρχείο για τους κωδικούς 037/038 το οποιο ελπίζουμε να δώσει επιτέλους λύση στα πολλά προβλήματα που υπήρχαν φέτος στις δηλώσεις των αγροτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: