Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΕΝΦΙΑ: 100 ευρώ λιγότερα θα δώσουν και φέτος οι μικροϊδιοκτήτες Αναλυτικά οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: 100 ευρώ λιγότερα θα δώσουν και φέτος οι μικροϊδιοκτήτες
Αναλυτικά οι αλλαγές
31 Αυγ 2017 - 10:41
Picture 0 for ΕΝΦΙΑ: 100 ευρώ λιγότερα θα δώσουν και φέτος οι μικροϊδιοκτήτες
Ένας στους τρεις ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν μηδενική διαφορά στον φόρο που θα καταβάλουν φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στα φετινά εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο Τaxisnet έως τα μέσα της εβδομάδας.
Επίσης τονίζουν στο Documento ότι επειδή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017 δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016, η πραγματική σύγκριση θα πρέπει να γίνει με αυτά του 2015. Οπως σημειώνουν από το υπουργείο αλλαγή θα υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες μεταβλήθηκε η περιουσιακή κατάσταση. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν θα είναι τα ίδια και ανέρχονται στα 3,4 δισ. ευρώ, με τον στόχο της εισπραξιμότητας του φόρου -στις πέντε δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και τέλος Ιανουαρίου- στα 2,65 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν τις διαφορές των δέκα ευρώ ως μηδενικές, οφείλονται κυρίως σε αλλαγή παλαιότητας δικαιώματος ή σε αλλαγή δεκαετίας δικαιωμάτων με επικαρπία ή ψιλή κυριότητα (αυξομείωση της αξίας μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κύριου). Επίσης, προκύπτει ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος, όπως και πέρυσι, θα παραμείνει σταθερός ή θα μειωθεί σε ποσοστό 91,88%.
Αντικειμενικές αξίες
Ουσιαστικές αλλαγές όμως θα επέλθουν από τη στιγμή που θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Ηδη την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακόμα μία περιοχή, τον Νέο Βουτζά. Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν εντατικά ώστε να καταρτιστούν οι νέοι πίνακες έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί επίσης ότι η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία θα απασχολήσει την τέταρτη αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2018. Αυτό δεν σημαίνει όμως -όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών- ότι δεν μπορεί να υπάρξει και νέα παράταση, η οποία ωστόσο θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η στρέβλωση στην κτηματαγορά. Επίσης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ ως έχει και τον επόμενο χρόνο.
Η εκκαθάριση
«Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την τελική εικόνα της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για φέτος, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και από την επεξεργασία των ΑΦΜ προκύπτει σημαντική μείωση φόρου στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα, τουλάχιστον κατά 100 ευρώ», αναφέρει στο Documento κορυφαία πηγή στο ΥΠΟΙΚ. Η ερχόμενη Τετάρτη είναι πολύ κοντά για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές…
Χωρίς αλλαγές ο υπολογισμός φόρου
Όπως και πέρυσι θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος, καθώς με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε φέτος, η εφαρμοσθείσα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017.
Οι απαλλαγές
Για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
1) Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος όταν:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχουν ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
2) Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες, πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους, ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Σε 5 δόσεις
Ο φετινός φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν έως:
- 29 Σεπτεμβρίου 2017
- 31 Οκτωβρίου 2017
- 30 Νοεμβρίου 2017
- 29 Δεκεμβρίου 2017
- 31 Ιανουαρίου 2018
Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: