Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Στον «αέρα» το σχέδιο για 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Στον «αέρα» το σχέδιο για 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Η εξαγγελία ότι επίκειται ρύθμιση σε ως και 120 δόσεις για οφειλές προς τα Ταμεία φαίνεται πως σκοντάφτει στη... συγκατάθεση των θεσμών.
stis-kalendes-to-sxedio-gia-120-doseis-gia-xrei-pros-ta-tameia
 
Στο ποσό των 28-29 δις. ευρώ αναμένεται να εκτιναχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τα περίπου 23 δις. ευρώ που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ενώ ο αριθμός των οφειλετών αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Οι οφειλέτες βρίσκονται αυτή την περίοδο σε στάση αναμονής καθώς περιμένουν να υλοποιηθεί η νέα εξαγγελία του υπουργείου Εργασίας ότι επίκειται ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση όμως, προς το παρόν δεν έρχεται καθώς εκκρεμεί το βασικότερο: η συγκατάθεση των θεσμών.
Οι λόγοι για τους οποίους αναμένεται νέα εκτίναξη των οφειλών όπως αυτές θα αποτυπωθούν στη στατιστική του ΚΕΑΟ είναι τρεις:
1.      Πρώτον όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία θα αποστείλουν στο ΚΕΑΟ και τα τελευταία στοιχεία με τα ονόματα όσων έχουν χρέη κάτω από 5000 ευρώ. Μέχρι και το τέλος του 2017, το ΚΕΑΟ διαχειριζόταν τα χρέη μόνο όσων είχαν οφειλές άνω των 5000 ευρώ. Από τις αρχές του 2017, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τους δανειστές να συγκεντρώσει τις πληροφορίες για όλα τα χρέη. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο εστάλησαν στοιχεία για περισσότερα από 500.000 άτομα (σ.σ οι καταγεγραμμένοι οφειλέτες αυτή τη στιγμή είναι περίπου 870.000 ευρώ) ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σταλούν και τα τελευταία στοιχεία. Στο «καλάθι» των 23 δις. ευρώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη 2-3 δις. ευρώ ενώ ο αριθμός των οφειλετών θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει  (και μάλιστα κατά πολύ) το ένα εκατομμύριο.
2.      Δεύτερον, προστίθενται συνεχώς νέα χρέη ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες οι οποίοι αφήνουν απλήρωτες τις νέες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες συνδέονται με τα έσοδά τους. Ειδικά από τις αρχές του χρόνου, οι ασφαλιστικές εισφορές ενός εκατομμυρίου επιτηδευματιών λογίζονται ως «προκαταβολή» με αποτέλεσμα όλα τα ποσά που δεν έχουν πληρωθεί –εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- να μην έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι εισφορές έχουν υπολογιστεί προς το παρόν με βάση τα κέρδη του 2015 και όχι τα κέρδη του 2016. Η τελική εκκαθάριση θα γίνει το φθινόπωρο και τότε θα φανεί το ποιοι χρωστούν και πόσα. Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός θα είναι μεγάλος.
3.      Τρίτον, «τρέχουν» μήνα με τον μήνα οι προσαυξήσεις οι οποίες υπολογίζονται με επιτόκιο 8% σε μια δεξαμενή με χρέη άνω των 25 δις. ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι υπόχρεοι που αφήνουν και σκόπιμα απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ευελπιστώντας ότι θα έρθει νέα ρύθμιση.
Προς το παρόν ρύθμιση δεν έχει φανεί στον ορίζοντα αν και οι διαρροές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών. Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού τις διατάξεις του οποίου όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οφειλέτες που έχουν χρέη αποκλειστικά στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές  να υπάρξει μια νέα ρύθμιση –με κριτήρια ένταξης- η οποία θα προβλέπει έως και 120 δόσεις και η οποία θα μπορεί να καλύψει όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική: το ΚΕΑΟ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια-προσκλήσεις με τις οποίες δίνει προθεσμία 20 ημερών στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις ή να τα αποπληρώσουν, οι οφειλέτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενώ η πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχουν χάσει πλέον τα ευεργετήματα υπό το βάρος καταβολής και των τρεχουσών εισφορών αλλά και των δόσεων της ρύθμισης. 

«Ωρολογιακή βόμβα» 23 δισ. τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε μια άτυπη «ωρολογιακή βόμβα» τείνουν να εξελιχθούν τα χρέη προς τα Ταμεία.
wrologiaki-bomba-23-dis-ta-xrei-sta-asfalistika-tameia
 
Σε μια άτυπη «ωρολογιακή βόμβα» τείνουν να εξελιχθούν τα χρέη προς τα Ταμεία καθώς στο τέλος Ιουνίου, τα ληξιπρόθεσμα διαμορώνονται στα 23,3 δισ., σύμφωνα με την 2η τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ.
Ειδικότερα, από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου μέχρι 30/6/2017 εντάχθηκαν συνολικά 499.558 οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (95% των οφειλετών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), 136.678 οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ, 232.105 οφειλέτες του τ. ΟΓΑ και 3.134 οφειλέτες του τ. ΕΤΑΑ.
Στο τέλος Ιουνίου 2017 το συνολικό ποσό των 19.001.497.002 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., είχε διαμορφωθεί στα 23.319.986.752 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία των οφειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 591.004 οφειλέτες, περίπου το 74% χρωστούν έως 15.000 ευρώ (2.173.436.598 δισ.). Το 84% των οφειλετών (674.784 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ μεγάλο μέρος του υπολοίπου αφορά οφειλέτες που χρωστούν από 50.000 έως 100.000 ευρώ.
Όπως καθίσταται σαφές από τον πίνακα που ακολουθεί, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών σχετίζεται με τους 1.634 μεγαλοφειλέτες.
Δείτε τον σχετικό πίνακα:
 Η αύξηση στο τρέχον υπόλοιπο των οφειλών στο Κ.Ε.Α.Ο. προκύπτει από:
-νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 205.980 οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 473.419.177 ευρώ.
-διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α.Ο.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017, στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 871.475 οφειλέτες με συνολικές οφειλές κατά την ένταξη ύψους 19.001.497.002 ευρώ.
-Οι συνολικές εισπράξεις του Κ.Ε.Α.Ο. εντός του τριμήνου (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) ανέρχονται σε 223.654.328 ευρώ, ενώ από την αρχή του 2017 εισπράχθηκαν 436.252.938 ευρώ. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. έχουν εισπραχθεί συνολικά 2.247.743.245 ευρώ.
Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι για τις οφειλές ύψους 23.319.986.752 ευρώ, το 18,68% (ποσό 4.357.078.768 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 81,32% (ποσό 18.962.907.984 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Τον Αύγουστο η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία

Τον Αύγουστο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι δύο νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας.
ton-augousto-i-ruthmisi-twn-120-dosewn-gia-xrei-sta-tameia
 
Τον Αύγουστο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι δύο νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος.
«Υπάρχουν δύο διαδικασίες, που προβλέπονται. Η μία είναι εκείνη, στην οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, στους οποίους οφείλουν οι συμπολίτες μας -τράπεζες, φορολογική Αρχή, ιδιώτες [...] η άλλη διαδικασία είναι αυτή, που αφορά οφειλές αποκλειστικά στην κοινωνική ασφάλιση, που θα ρυθμιστεί με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Ήδη προχθές υπέγραψα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρώτη διαδικασία, που θα ενεργοποιηθεί σε σχετική πλατφόρμα από 3 Αυγούστου. Για τη δεύτερη διαδικασία, που αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, είναι μία απλή διαδικασία, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ (σσ: θα μπορεί να γίνει ρύθμιση) σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις».
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει σειρά προβλέψεων μέσα στο σύστημα της ρύθμισης, που καθιστά ασφαλή τη βιωσιμότητα της οφειλής σε βάθος χρόνου», εξηγώντας ότι ο αριθμός των δόσεων «δεν είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, είναι θέμα του προφίλ του οφειλέτη, ώστε να έχει μία βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες». Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως «και πάνω από τις 20.000 θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών -ανεξαρτήτως ύψους- με ειδικές προβλέψεις για τις διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Είμαστε σε καλή εξέλιξη των χρόνων έκδοσης, επιταχύνεται από μήνα σε μήνα [...] Παρατάθηκε ο χρόνος μέχρι και τον Ιούνιο για την έκδοση παλιών συντάξεων, προσθέσαμε άλλα 320 εκατ. στα περίπου 850 τα οποία είχαμε με την απόφαση Αχτσιόγλου - Χουλιαράκη εδώ και μήνες προβλέψει, μέσα από παροχή της βοήθειας που θα έχουμε μετά τη συμφωνία που επετεύχθη. Θα έχουμε επιπροσθέτως και από την πλευρά δημοσίου ταμείου μία πρόσθεση του μισού ακόμα από το ποσό που θα μας δοθεί από το ξεκλείδωμα της χρηματικής βοήθειας».
Σχετικά με την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία, που αφορά την προστασία των συνταξιούχων από κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε: «Είναι μία διαδικασία που προετοιμάζουμε, έχω δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνεννόηση με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ, για να ρυθμιστεί αυτό το θέμα. Αυτό που είχα υποσχεθεί το επεξεργαζόμαστε για εφαρμογή πάρα πολύ άμεση». Όπως εξήγησε, η ρύθμιση που προωθείται θα εξασφαλίζει «να μην υπάρχει κατάσχεση σε λογαριασμούς για συντάξεις, όταν δίνονται αυτές αναδρομικά αθροιστικά και να μην κόβεται το ποσό σαν να είναι μία, αλλά να κόβεται πολλαπλασιαστικά, [...] να προστατεύεται δηλαδή αθροιστικά κάθε σύνταξη μέσα στο βάθος του χρόνου, όταν καταβάλλεται αναδρομικά».
Ο υφυπουργός προανήγγειλε την προώθηση εντός της τρέχουσας εβδομάδας, την τρίτης κατά σειρά δέσμης νομοθετικών διατάξεων, για τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων που αφορούν τον ΕΦΚΑ και ειδικότερα θέματα ασφαλιστικής ενημερότητας, ασύμβατων μητρών, την έκδοση των επικουρικών συντάξεων με βάση τους νέους συντελεστές που πρέπει να ισχύσουν κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: