Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018 Οι εισπράξεις από τον φόρο δεν μπορούν να αποκλίνουν από τον μνημονιακό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ το 2018

Οι εισπράξεις από τον φόρο δεν μπορούν να αποκλίνουν από τον μνημονιακό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 10:06
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Νέες αντικειμενικές αξίες, αναπροσαρμοσμένες στις τιμές της αγοράς, αναμένεται να έρθουν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, φέρνοντας ανατροπές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά φυσικά και στον ΕΝΦΙΑ του 2018, αφού η νέα βάση υπολογισμού θα οδηγήσει σε νέους συντελεστές και τυχόν αφορολόγητα που θα παραμείνουν.
Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι και το νέο «μοντέλο» του ΕΝΦΙΑ 2018 θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων 2,65 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς και ο φετινός ΕΝΦΙΑ ο οποίος όπως προκύπτει και από τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο TAXIS δεν έχει καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με πέρυσι.
Το γεγονός φυσικά ότι και ο ΕΝΦΙΑ 2018 δεν μπορεί να αποκλίνει από τον εισπρακτικό μνημονιακό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η εξίσωση θα φέρει νέους συντελεστές ακόμη και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε με τους δανειστές η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, είτε αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου είτε διεύρυνση της φορολογικής βάσης ή συνδυασμό και των δυο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαδραματίσει το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.
Αυτό άλλωστε είναι και το έργο της 17μελούς ομάδας εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη, αφού έχουν ως αντικείμενο την αναθεώρηση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου οι τιμές της εφορίας να προσεγγίσουν αυτές της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να μην υπάρξουν νέες αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως το έχει ήδη παρουσιάσει η «Ν» θα πρέπει:
* στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 να έχει συγκροτηθεί ειδική-τεχνική ομάδα για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας, αλλά και να έχει αναπτυχθεί μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, στο τέλος Νοεμβρίου 2017 να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου Κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες,
* στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 να έχει θεσπιστεί η νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.
ΕΝΦΙΑ 2017: «Τυχεροί» εννέα στους δέκα
Όσον αφορά τον φετινό πάντως ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκκαθάρισης, εκατομμύρια είναι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν το μισό ή και καθόλου ΕΝΦΙΑ, ενώ συνολικά μόνο ένας στους δέκα (10%) με μεγάλη ακίνητη περιουσία έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στον ρ/σ Κόκκινο, υπογράμμισε ότι φέτος υπάρχουν πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα σε σχέση με πέρυσι και τόνισε ότι:
* από τα 7,3 εκατ. υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, το 1,24 εκατ. πληρώνει το 50% γιατί ανήκει σε αυτή την κατηγορία,
* 66.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή/και με αναπηρία άνω του 80%, πάλι με εισοδηματικά κριτήρια (12.000 οικογενειακό εισόδημα, ως 150 τ.μ. κατοικία) δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ,
* σε σχέση με το 2015, ένα 38,5% ή γύρω στα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν λιγότερο ΕΝΦΙΑ πέρυσι και φέτος,
* το 26% ή 1,7 εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015,
* συνολικά, για το 90% των φυσικών προσώπων υπήρξε απαλλαγή, μείωση ή σταθερή υποχρέωση ως προς τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2015.      
Τέλη Μαρτίου
Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα τηρηθούν κατά γράμμα θα πρέπει έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.
Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος των εσόδων και να διατηρηθεί ο φορολογικά ουδέτερος χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.
Αναγκαία προϋπόθεση φυσικά για να ισχύσει το νέο σύστημα είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, η οποία μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: