Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Διορθώστε το Ε9 για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ Τα σημεία και οι κωδικοί που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Διορθώστε το Ε9 για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ

Τα σημεία και οι κωδικοί που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Διορθώστε το Ε9 για να μειώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Μπορεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ να έφτασε, πλην όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις ακίνητων Ε9.
Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος καλείται μέσω του taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.
Τα κυριότερα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στη δήλωση των ακινήτων τους τα οποία και επηρεάζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, είναι:
- η δήλωση διαφορετικής επιφάνειας από την κανονική με την σύγχυση μεταξύ βοηθητικών χώρων και χώρων κύριας χρήσης.
- η δήλωση ημερομηνίας κατασκευής. Πολλοί έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια
- λανθασμένη δήλωση μεταξύ επικαρπωτή και ψιλού κυρίου ενός ακινήτου. Το δικαίωμα οίκησης αποτελεί επικαρπία και δηλώνεται ως τέτοιο
- παράλειψη της δήλωσης των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των ακινήτων
- η δήλωση ως ορόφου στις περιπτώσεις μεζονετών, του ορόφου που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο ψηλότερος όροφος.
Με επίσκεψη στην εφορία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον φόρο και δεν την έλαβαν με την εκκαθάριση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανά χείρας να επισκεφθούν την εφορία και να υποβάλλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης προκειμένου να λάβουν την έκπτωση του 50% ή την πλήρη απαλλαγή.
Σημειώνεται ότι δικαιούχος απαλλαγής του 50% του ΕΝΦΙΑ είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
· α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
· β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
· γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή όσες περιλαμβάνουν αναπήρους κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή στις ακόλουθες προϋποθέσεις: Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: