Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Aπελευθέρωση των ροών κεφαλαίων ζητεί ο Κ. Μίχαλος

Aπελευθέρωση των ροών κεφαλαίων ζητεί ο Κ. Μίχαλος

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 12:24
 
UPD:12:25
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Μείωση στα τέλη και τις προμήθειες των τραπεζών, αλλά και απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων αξίωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την περαιτέρω «χαλάρωση» των capital controls.
Χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή απόφαση του κ. Τσακαλώτου ως ένα «βήμα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα», έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη.
Ωστόσο, συνέχισε, «μετά από οχτώ χρόνια ύφεσης, και περισσότερο από δύο χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό για να εξοβελίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά και τις επιχειρήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα «πρέπει τάχιστα να απελευθερώσουν τις ροές κεφαλαίων χρήματος και κυρίως να επανεξεταστούν και να καταργηθούν όλα τα πρόσθετα βάρη που έχουν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα, με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls».
Πρέπει, εξήγησε, να υπάρξει μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό.
«Το αμέσως επόμενο βήμα που θα γίνει θα πρέπει να είναι αυτό της άρσης των περιορισμών μεταφοράς κεφαλαίων των επιχειρήσεων στο εξωτερικό προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που έχει χαθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βήμα που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τώρα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που επανέφερε την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές» κατέληξε.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: