Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ο Αλεξάντερ Στουμπ νέος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

Ο Αλεξάντερ Στουμπ νέος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ

02:53 μμ
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Ο Αλεξάντερ Στουμπ νέος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ
Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην Πρωθυπουργός και νυν αρθρογράφος των Financial Times, διορίστηκε σήμερα αντιπρόεδρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σήμερα, διαδεχόμενος τον Γιαν Βαπααβουόρι, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Ιούνιο.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ διορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ κατόπιν πρότασης του Υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας και με την υποστήριξη της Αυστρίας, της Εσθονία, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σουηδίας.
Αναλαμβάνει μάλιστα και την εποπτεία των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Σουηδία και σε πολλές χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ έχει διατελέσει Πρωθυπουργός, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εμπορίου και Ευρώπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004-2008, Υπουργός της από το 2008-16, μέλος του φινλανδικού κοινοβουλίου από το 2011-2017 και Πρόεδρος του κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας από το 2014-2016. Επιπλέον από τον Νοέμβριο του 2017, θα είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας για τη Διαχείριση Κρίσεων (CMI), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εργάζεται για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το London School of Economics, έχει εκδώσει 18 βιβλία και είναι τριαθλητής, μαραθωνοδρόμος και ένθερμος αθλητής των αγώνων "iron man" (3,86 χμ κολύμβησης, 180,25 χμ ποδηλασία και 42,16 χμ τρέξιμο).
Η Διοικούσα Επιτροπή είναι το μόνιμο συλλογικό εκτελεστικό όργανο της ΕΤΕπ, το οποίο αποτελείται από έναν Πρόεδρο και οκτώ Αντιπροέδρους. Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής διορίζονται από το Συμβούλιο των Διοικητών - τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών των 28 κρατών μελών της ΕΕ.
Υπό την εποπτεία του Βέρνερ Χόγιερ, Προέδρου της ΕΤΕπ, η Επιτροπή εποπτεύει συλλογικά την καθημερινή λειτουργία της ΕΤΕπ καθώς και προετοιμάζει και διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά τις δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ σχολίασε την ένταξή του στην ΕΤΕπ, δηλώνοντας ενθουσιασμένος και λέγοντας πως ανυπομονεί να βάλει την εμπειρία του στην υπηρεσία της συνεχιζόμενης επιτυχίας της. "Η ΕΤΕπ είναι μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας: προωθεί τις επενδύσεις σε βιώσιμα έργα, συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης παγκοσμίως και θέτει τα χρήματα και τους ανθρώπους στην εργασία και έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τις ιστορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Είμαι περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ για την τράπεζα της ΕΕ", κατέληξε στη δήλωσή του ο Νέος Αντιπρόεδρος.
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: