Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο ΕΝΦΙΑ έρχεται (ο σημερινός τιτλος ο ΕΝΦΙΑ ΗΛΘΕ)

Ο ΕΝΦΙΑ έρχεται (ο σημερινός τιτλος ο ΕΝΦΙΑ ΗΛΘΕ)

Επιστρέφοντας από τις διακοπές , όσοι γηγενής  κατορθώσουν να κάνουν φέτος διακοπές, θα βρουν στον υπολογιστή τους να τους περιμένει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, ένα εκκαθαριστικό που δεν θα διαφέρει από το περυσινό, για όσους φορολογουμένους δεν είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους .

Ψηφίστηκε η εξόφληση ου ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις

Στις 28 Ιουλίου 2017, ψηφίστηκε στην βουλή, στο νόμο για  την «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Σύμφωνα με το νόμο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2017 σε 5 δόσεις, με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως και την Παρασκευή 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η 5η μέχρι και την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου 2018.
Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (5) δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017:
Η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-09-2017
Η 2η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2017
Η 3η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-11-2017
Η 4η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-12-2017
Η 5η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-01-2018

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμοπλήκτων περιοχών.

Στον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων περιοχών. Η απαλλαγή για το 2017 και το 2018 για τη Λέσβο και την Κω θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες που βρίσκονται στα δύο νησιά και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τους σεισμούς.
Αυτό διευκρινίζουν την Πέμπτη 27/7/2017 αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν από τους σεισμούς.
Συγκεκριμένα διευκρινιστικέ από το υπουργείο  ότι εάν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά – ανεξάρτητα από την έκτασή της – θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι από τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου από τον ΕΝΦΙΑ .

Για μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά. Αν έχουν ακίνητη περιουσία σε οποιοδήποτε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας , αυτό το ακίνητο δεν θα έχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση από την Επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά ανεξάρτητα από το μέγεθός της.

Εν κατακλείδι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στις συγκεκριμένες σεισμόπληκτες περιοχές, αφορά τα ακίνητα και όχι τον φορολογούμενο.  

Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

Εξακολουθούν και για το 2017 να ισχύουν οι απαλλαγές σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων .

Απαλλαγή κατά 50% του ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, για να έχει  ο φορολογούμενος την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να έχει σωρευτικά  τις παρακάτω προϋποθέσεις:
i. Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
ii. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην  υπερβαίνει  τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
iii. Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του,  να μην  υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή κατά 100% του ΕΝΦΙΑ

Αντίστοιχα σε ότι αφορά στους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, σε περίπτωση που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
i. Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
ii. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1081/2016 επήλθαν τροποποιήσεις στις παλαιότερες θέσεις της διοίκησης σχετικά με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Πέρα από όσα γράψαμε παραπάνω, η απόφαση αναφέρει ότι για την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 και φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή, θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν έως τη Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017. Από τις ίδιες δηλώσεις θα παρθούν και στοιχεία για τα τέκνα και την αναπηρία των φορολογουμένων.

Ακόμη, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι, η επιφάνεια των κτισμάτων και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, θα λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε9, που έχουν υποβληθεί κι αυτές εμπρόθεσμα. Αν είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, χάνεται επίσης η μείωση του φόρου.

Με την αλλαγή αυτή, πολλοί φορολογούμενοι που δικαιούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα τις χάσουν, εάν δεν έχουν υποβάλει εμπροθέσμως τις σχετικές δηλώσεις.

Τέλος με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 28.7.2017, και συγκεκριμένα με το άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα η ΑΑΔΕ να εξετάσει τις εκπτώσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Β μέρος

Λάθη στο Ε9 που επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ.

Βασική προϋπόθεση, όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές, για να μην πληρωθεί επιπλέον ΕΝΦΙΑ, είναι η σωστή συμπλήρωση του εντύπου Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) .

Μέχρι πότε μπορούμε να υποβάλουμε Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων χωρίς πρόστιμο.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, εκμεταλλευόμενοι τα άρθρα 57 έως και 60 του ν. 4446/2016.
Είναι μια καλή ευκαιρία, όχι μόνο να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει επί των ακινήτων ή να δηλωθούν ακίνητα που έχουν ξεχαστεί.
Στην περίπτωση που έχουμε αλλαγές στον φόρο θα έχουμε νέα εκκαθάριση στον φόρο.
Προσοχή : Στην περίπτωση που μετά την τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9)  προκύψει  μείωση  φόρου  μέχρι  300,00  ευρώ  ή  μηδενική  διαφορά  ή  χρεωστική διαφορά, τότε θα γίνει εκκαθάριση ηλεκτρονικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.
Προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων 300,00 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. − πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
 Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων.

 Προσοχή στα λάθη, κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9.

Από τις μέχρι σήμερα επεξεργασίες που έχουν γίνει από την ΑΑΔΕ τα πιο συνηθισμένα  λάθη  είναι:

1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ποιο συγκεκριμένα η κατανομή του φόρου υπολογίζεται ανάλογα με την δεκαετία του επικαρπωτή με βάση των παρακάτω πίνακα:
«4. Αν συστάθηκε επικαρπία, ο συνολικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βαρύνει το ακίνητο επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή ως εξής:

α) Αν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται ως ποσοστό του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα του ακινήτου, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή ως εξής:
(αα) Στα 8/10, αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
(ββ) Στα 7/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του.
(γγ) Στα 6/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας του.
(δδ) Στα 5/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.
(εε) Στα 4/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας του.
(στστ) Στα 3/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του.
(ζζ) Στα 2/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας του.
(ηη) Στο 1/10, αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.

β) Αν ο επικαρπωτής δεν είναι φυσικό πρόσωπο, ο φόρος που αναλογεί στο δικαίωμα αυτό ορίζεται στα 8/10 του φόρου που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα.

γ) Ο φόρος που αναλογεί στην ψιλή κυριότητα προκύπτει αν από το φόρο που αναλογεί στην πλήρη κυριότητα αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στην επικαρπία.» 

3. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

4. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.
Ποιο συγκεκριμένα η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται.

5. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πρέπει:
·       
  Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
·         Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ», θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.

·         Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».

Εάν στο Ε9 που απεικονίζει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-1-2017 δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστεί.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας



Δεν υπάρχουν σχόλια: