Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

"Πάγος" στις αγοραπωλησίες ακινητών μέχρι... νεωτέρας

"Πάγος" στις αγοραπωλησίες ακινητών μέχρι... νεωτέρας

Ξαφνικά, η κυβέρνηση ανακάλυψε πόσο… χρήσιμη ήταν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η προσκόμιση του πιστοποιητικού για την καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
pagos-stis-agorapwlisies-akinitwn-mexri-newteras
 
Ήταν που ήταν στα… τάρταρα η ελληνική κτηματαγορά, ήρθαν και οι καινούργιες εμπνεύσεις της κυβέρνησης για να παγώσουν ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές μέχρι… νεωτέρας. Ξαφνικά, η κυβέρνηση ανακάλυψε πόσο… χρήσιμη ήταν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η προσκόμιση του πιστοποιητικού για την καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας η οποία είχε καταργηθεί ως υποχρέωση από το 2014. Το πιστοποιητικό χορηγείται από τους δήμους και μέχρι να οργανωθεί εκ νέου το σύστημα –Αύγουστος γαρ- οι συμβολαιογράφοι θα μείνουν με τα συμβόλαια στο χέρι.
Πρόκειται για άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο το οποίο, έστω και αν προκαλέσει την αναβολή στην υπογραφή συμβολαίων χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, τελικώς θα ξεπεραστεί. Δεν είναι όμως το μόνο εμπόδιο. Η αγορά ακινήτων μπαίνει σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας καθώς τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά και σημαντικά για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων:
1. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η (βάσιμη) πληροφορία ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα συνοδευτεί από αύξηση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί διλήμματα: είναι καλύτερο η αγοραπωλησία να κλειδώσει τώρα με τις σημερινές αξίες και τον συντελεστή φορολόγησης στο 3% ή αργότερα με τον κίνδυνο το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο;
2. Αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Ποιους θα θελήσει να επιβαρύνει η κυβέρνηση;       Τους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία οι οποίοι πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο ή το σύνολο των ιδιοκτητών; Το πιθανότερο είναι το πρώτο οπότε δύσκολα αυτοί που έχουν «χρήμα» θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν ακόμη περισσότερα στα ακίνητα αν δεν γνωρίζουν ποια είναι τα πρόσθετα βάρη που θα επωμισθούν.
3. Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών απαραίτητη προϋπόθεση ακόμη και για την ενοικίαση του ακινήτου. Αυτό δημιουργεί άλλο ένα οικονομικό βάρος στον υποψήφιο αγοραστή το οποίο θα πρέπει να υπολογιστεί.
4.  Η «ταυτότητα του ακινήτου» αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος καθώς για να συγκεντρωθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η ταυτότητα, απαιτούνται έξοδα τουλάχιστον 500 ευρώ. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά στη μια εφάπαξ δαπάνη: η κυβέρνηση θέλει ο επανέλεγχος να γίνεται ανά 5ετία κάτι που σημαίνει ότι προστίθεται άλλο ένα μόνιμο κόστος στην κατοχή του ακινήτου. 

Έρχεται διπλό χαράτσι σε όλα τα ακίνητα-Οι νέες επιβαρύνσεις

Bαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να πληρώσουν υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου.
erxetai-diplo-xaratsi-se-ola-ta-akinita
 
Bαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να πληρώσουν υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου. Μια σειρά πιστοποιητικών προϋποθέτουν αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες σε πολεοδομίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ένα επιπλέον κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ήδη, πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το «χαράτσι» που έρχεται με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το οποίο θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν ανά πέντε χρόνια όλοι οι ιδιοκτήτες για να δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ.

Ταυτότητα

Η ταυτότητα κτιρίου είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο εν λόγω σύστημα και κάθε 5 χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Στην περίπτωση που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες. Σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ΗΤΚ προβλέπεται στο νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μηχανισμοί και μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος».

Ενεργειακή απόδοση

Προγράμματα ΕΣΠΑ όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να «ξεκλειδώσει» επί της ουσίας ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ αλλά η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου. Το ΚΕΝΑΚ στην ουσία είναι ένα πιστοποιητικό που πλέον θα υποχρεούνται να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν ένα κτίριο, αλλά και όλοι εκείνοι που κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Μάλιστα, η συμμόρφωση είναι υποχρεωτική και σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, σκοπός της απόφασης είναι η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας και η ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.
Η υποδοχή του ΚΕΝΑΚ πάντως στον κατασκευαστικό κόσμο ήταν θερμή. Αφενός γιατί θα ενεργοποιήσει πολλά προγράμματα, θα εξοικονομήσει σε βάθος χρόνου χρήματα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα ανοίξει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες μηχανικούς. Παράλληλα, βέβαια, πρόκειται για μια κοινοτική οδηγία που η χώρα υποχρεούται να θέσει σε εφαρμογή, προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι εφικτά.

Σε τέσσερις ζώνες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου η ελληνική επικράτεια διαιρείται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, δηλαδή από τη θερμότερη στην ψυχρότερη.
* Στη ΖΩΝΗ Α ανήκουν οι περιοχές Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Αρκαδίας (πεδινή).
* Στη ΖΩΝΗ Β ανήκουν οι περιοχές Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.
* Στη ΖΩΝΗ Γ ανήκουν οι περιοχές Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.
* Στη ΖΩΝΗ Δ ανήκουν οι περιοχές Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών (ΒΑ τμήμα), Δράμας.

 

Η απόδοση

Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσδιορίζεται με βάση μεθοδολογία υπολογισμού κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Ειδικότερα, καθορίζεται με βάση:
* την πραγματική κύρια χρήση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, τις επιθυμητές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, υγρασία, αερισμό), τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και τον αριθμό χρηστών,
* τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (θερμοκρασία, σχετική και απόλυτη υγρασία, ταχύτητα ανέμου και ηλιακή ακτινοβολία),
* τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (μορφή του κτιρίου, διαφανείς και μη επιφάνειες, σκίαστρα κ.ά.), σε σχέση με τον προσανατολισμό και τα χαρακτηριστικά των εσωτερικών δομικών στοιχείων (χωρίσματα κ.ά.),
* τα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους (θερμοπερατότητα, θερμική μάζα, απορροφητικότητα ηλιακής ακτινοβολίας, διαπερατότητα κ.ά.),
* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Η/Μ συστημάτων για ΘΨΚ και ΖΝΧ (τύπος συστημάτων, δίκτυο διανομής, απόδοση συστημάτων κ.ά.),
* τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εγκατάστασης γενικού φωτισμού (στα κτίρια του τριτογενούς τομέα),
* τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διατάξεων αυτομάτου ελέγχου και ρύθμισης λειτουργίας των Η/Μ συστημάτων,
* το μηχανικό και φυσικό αερισμό, που περιλαμβάνει και την αεροστεγανότητα,
* τα παθητικά και υβριδικά ηλιακά συστήματα και την ηλιακή προστασία,
* την παθητική θέρμανση και δροσισμό,
* τις κλιματικές συνθήκες εσωτερικού χώρου, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες σχεδιασμού εσωτερικού κλίματος,
* τα εσωτερικά φορτία.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: