Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τέστ αντοχής καταθέσεων για τις τράπεζες

Τέστ αντοχής καταθέσεων για τις τράπεζες

Τέστ αντοχής καταθέσεων για τις τράπεζες
Crash test για την αντοχή των καταθέσεων στις τράπεζες θεωρείται αυτή η βδομάδα και τόσο η κυβέρνηση, όσο η Τράπεζα της Ελλάδος και τα τραπεζικά επιτελεία αναμένεται να κάνουν τις επόμενες μέρες τον απολογισμό τους.
Αυτό γιατί την Δευτέρα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση του επιπρόσθετους φόρου εισοδήματος για το 2016, ο οποίος συνολικά έφθασε τα 3,7 δις ευρώ. Δηλαδή περί τα 2,5 εκατ. φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν μέσω των τραπεζών περί το 1,2 δις ευρώ. Το ζητούμενο είναι αν αυτό το ποσό πληρώθηκε από καταθέσεις , ή υπήρξε ένα σεβαστό τμήμα του που πληρώθηκε μέσω μετρητών.
Οι πληροφορίες από τις τράπεζες είναι προς το παρόν συγκεχυμένες. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού  πληρώθηκε όσο μέσω τραπεζικών λογαριασμών αλλά με την χρήση των πιστωτικών καρτών. Το 2016 το 20% των φορολογούμενων προτίμησε να πληρώσει μέσω των πιστωτικών του καρτών και από αυτό το 70% έκανε χρήση της περιόδου των δώδεκα άτοκων μηναίων δόσεων.
Φέτος εκτιμάται ότι ακόμα και ένας στους δύο φορολογούμενους μπορεί να αξιοποίησε την πιστωτική του κάρτα για την πληρωμή του φόρου του με δόσεις , αφού για πρώτη φορά όλες οι τράπεζες πρόσφεραν την …ευκαιρία των πολλών άτοκων δόσεων. Όμως αν τα χρήματα αυτά δεν μπουν εκ νέου στα ταμεία των τραπεζών μέσω ρευστότητας αλλά οι κάρτες πληρωθούν μέσω των συνδεδεμένων λογαριασμών  τότε η διαδικασία τότε καθίσταται δώρον – άδωρον για τις τράπεζες .
Σήμερα βασικός στόχος των τραπεζών είναι η αύξηση της ρευστότητας τους έτσι ώστε να απαλλαγούν από τον στενό εναγκαλισμό του ELA  στον οποίο η έκθεσή τους υπερβαίνει τα 40 δις ευρώ . Αν λοιπόν οι καταθέτες δεν φέρνουν στο σύστημα νέο χρήμα αλλά χρησιμοποιούν τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις , τότε ο στόχος για την μείωση του ELA μπορεί να απομακρυνθεί.
Για το λόγο αυτό και βασικό ζητούμενο παραμένει αν και τον Ιούλιο θα καταγραφεί εισροή νέων καταθέσεων όπως το Ιούνιο ( εισέρευσε ένα δις) ή το ποσό αυτό τοποθετήθηκε προσωρινά μόνο και μόνο για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: