Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Τι περιμένει τους δικαιούχους επιστροφής φόρου Μετά τον Σεπτέμβριο το «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών καθώς προωθούνται συμψηφισμοί

Τι περιμένει τους δικαιούχους επιστροφής φόρου

Μετά τον Σεπτέμβριο το «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών καθώς προωθούνται συμψηφισμοί

Τι περιμένει τους δικαιούχους επιστροφής φόρου
Αν στο τέλος Σεπτεμβρίου καταγραφεί τεράστια ανταπόκριση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξέρουμε το γιατί. Πρώτον, γιατί θα πληρώσουν –πιθανότατα με πιστωτική κάρτα όσοι πρέπει να καταβάλλουν ποσά της τάξεως των 50-100 ευρώ. Και δεύτερον διότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει αυτόματα τους συμψηφισμούς με όσους δικαιούνται επιστροφές φόρων, απορροφώντας περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για έναν μόλις μήνα.
Κατά τη διαδικασία του συμψηφισμού, θα προκύψουν τρεις ταχύτητες φορολογούμενων: - Όταν ο ΕΝΦΙΑ ισούται με την επιστροφή του φόρου, τότε ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις πέντε δόσεις του φόρου ακινήτων. Η υποχρέωση του ΕΝΦΙΑ θα μηδενιστεί αυτόματα και ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειαστεί να μπλέξει με τις «ταυτότητες πληρωμής». - Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος από την επιστροφή του φόρου, τότε θα πληρωθεί με το σύνολο της επιστροφής και ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις που απομένουν.
Αν για παράδειγμα η επιστροφή φόρου είναι 300 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα εμφανιστεί ότι έχει πληρώσει τις τρεις πρώτες δόσεις (σ.σ θα είναι 100 ευρώ έκαστη) και θα του υπολείπονται δύο δόσεις. Μένει να διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών το πότε θα πρέπει να πληρωθούν αυτά τα 200 ευρώ και το πώς. Θα καταβάλλει δύο δόσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ή πέντε δόσεις των 40 ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο; - Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από την επιστροφή φόρου, τότε το εναπομείναν ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι για τον συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Αυτό χρειάζεται μόνο στις περιπτώσεις ζευγαριών, όπου μόνον το ένα από τα δύο μέρη είναι υπόχρεος ΕΝΦΙΑ. Σε αυτήν περίπτωση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ. Οδηγίες αναμένεται να εκδώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: