Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Πώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών

Πώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών

Ξεπαγώνει η έκδοση επικουρικών, περιορίζεται η μείωση της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης για δημόσιους υπαλλήλους. Προβλέπεται εξαγορά πλασματικών ετών και για τους αγρότες.
Πώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών
Ξεμπλοκάρει η έκδοση επικουρικών συντάξεων για όσους κατέθεσαν αίτηση από το 2015 και μετά, ενώ μειώνεται στο 30% το «πέναλτι» για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημόσιων υπαλλήλων.
Το σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται σήμερα, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ άλλων μια σειρά από ασφαλιστικές διατάξεις που βελτιώνουν ή και δημιουργούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων, με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το έτος κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, άτοκη επιστροφή εισφορών σε όσους έχουν καταβάλει υψηλότερα ποσά αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης στους αγρότες.
Επιδιώκοντας να... ρετουσάρει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί ένα σχέδιο νόμου που από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζεται ως «δικής τους έμπνευσης», με κατά κύριο λόγο θετικά μέτρα τόσο για εργασιακά όσο και ασφαλιστικά θέματα. 
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται για παράδειγμα διάταξη βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τους δεδουλευμένους μισθούς τους, θα μπορούν να εκδίδουν διαταγές πληρωμής και να διεκδικούν χρήματα από την προσωπική περιουσία του εργοδότη.
Και αν για τα θέματα της αδήλωτης και απλήρωτης απασχόλησης, την κεντρική ευθύνη έχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές επιδιώκει να αφήσει το στίγμα της με μια σειρά «θετικές» διατάξεις, για τα εργασιακά, στην περίπτωση των ασφαλιστικών, ρόλο-κλειδί έχει διαδραματίσει ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.
Ο οποίος μάλιστα προωθεί μετά από εισήγηση των ίδιων των εκπροσώπων των ασφαλισμένων, τη δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών, με αντίστοιχη προσαύξηση της μελλοντικής σύνταξης. Στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου δεν αποκλείεται να υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασφαλισμένους, στην πλειοψηφία τους, όμως οι διατάξεις θα είναι με θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται οι εξής: 
-Δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν.
-Άτοκη επιστροφή εισφορών, όταν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η επιστροφή θα γίνεται μετά από συμψηφισμό με τα εισοδήματα του 2016. Μετά την εκκαθάριση, θα υπάρχει δυνατότητα  δημιουργίας πιστωτικού υπόλοιπου.
-Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών στους αγρότες. Η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. 
-Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με συντελεστή 0,45 και για τα έτη ασφάλισης από το  2015 και μετά. Πρόκειται για σημαντική διάταξη που ανοίγει τον δρόμο έκδοσης χιλιάδων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό, το υπουργείο Εργασίας και η ΕΛΣΤΑΤ να καταλήξουν στον μαθηματικό τύπο που προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου.
- Θα εφαρμόζεται  και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Έτσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση  τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη, το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%.
-Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται  αποδοχές τουλάχιστον 5 ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το  2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.
-Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. 
-Προβλέπεται δυνατότητα να αθροίζεται στους αιρετούς και το εισόδημα από άλλες δραστηριότητες για τον υπολογισμό της σύνταξης
-Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.
-Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται.
-Απαλλάσσονται όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη λόγω ψυχικών νοσημάτων από την υποχρέωση μείωσης της σύνταξής τους, όταν αναλάβουν κάποιο είδος εργασίας.
-Εξάμηνη παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, αν εκκρεμεί εξέταση από τα ΚΕΠΑ.
 

Εργασιακά

-Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο και από τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει λάβει χώρα οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
-Κατοχυρώνονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας είτε ως φέρουσες είτε ως παραγγέλλουσες μητέρες.
Η προστασία τους αφορά τις άδειες και τα πάσης φύσεως επιδόματα, τα οποία δικαιούνται πλέον με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι φυσικές μητέρες.
-Θεσπίζεται η χορήγηση ειδικής άδειας και για γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό.
-Επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας στις φυσικές μητέρες, στις εργαζόμενες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας καθώς και στις εργαζόμενες, τεκμαιρόμενες και κυοφόρους μητέρες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
-Ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών, εξασφαλίζεται η πληρότητα της διαδικασίας και η διαφάνεια των διαβουλεύσεων.
-Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
-Θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες.
-Προβλέπεται το κλείσιμο επιχείρησης που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.
-Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις.
-Προβλέπεται ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.
-Θεσπίζεται ευνοϊκότερο καθεστώς καταβολής του επιδόματος ανεργίας  προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 
-Δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται. 
-Προβλέπεται σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών και
- Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται  από την καταβολή δικαστικού ενσήμου όταν ζητείται η έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η απαλλαγή θα ισχύει για ποσά έως 20.000 ευρώ και προβλέπει την  καταβολή μειωμένου δικαστικού ενσήμου, 4 τοις χιλίοις, για το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
-Σημαντικές διατάξεις, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, για την αναπηρία.
-Προβλέπεται η μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: