Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν χρησιμοποιούν τα POS

Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν χρησιμοποιούν τα POS

Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν χρησιμοποιούν τα POS

Τέλος στις προφάσεις των επαγγελματιών που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν POS, παρότι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο, επιχειρεί να βάλει υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες.
Το φαινόμενο των POS που μένουν αχρησιμοποίητα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Ετσι, ενώ το σύνολο σχεδόν των 400.000 υπόχρεων έχει πλέον προμηθευθεί POS, σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες μόλις το 20% κάνει χρήση και σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως δικηγόροι και μηχανικοί– το ποσοστό τους δεν φτάνει ούτε το 10%.
Υπουργική απόφαση
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε περίπτωση ελέγχου ή καταγγελίας, οι επαγγελματίες δεν θα αρκεί στο εξής να ισχυρίζονται, όπως έκαναν σε αρκετές περιπτώσεις έως τώρα, ότι έχουν παραγγείλει και περιμένουν το POS από την τράπεζα. 

Θα πρέπει να αποδεικνύουν, σε διάστημα 30 ημερών, ότι τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Διαφορετικά, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό όταν πληρωθεί εντός 30 ημερών.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τροποποιείται η προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία «ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα».
Στο εξής προβλέπεται ότι «ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα».
Με άλλα λόγια, όσοι επαγγελματίες δεν το έχουν ήδη κάνει, πρέπει να περάσουν άμεσα στην εποχή της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Διαφορετικά, απειλούνται με πρόστιμο. 

Αλλωστε, η προθεσμία για την υποχρεωτική χρήση POS από περίπου 400.000 επαγγελματίες που ανήκουν σε 85 διαφορετικές κατηγορίες, από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, μέχρι κάθε είδους καταστήματα λιανικού εμπορίου, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, έχει παρέλθει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 27 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όλες οι αιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί, αλλά τις τελευταίες 5 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας κατατέθηκαν 50.000 αιτήσεις ή 10.000 ημερησίως, οι οποίες δημιούργησαν μια μικρή συμφόρηση. 

Ωστόσο ο κύριος όγκος διεκπεραιώθηκε αυθημερόν, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις ήταν 2 - 3 ημερών και αφορούσαν κυρίως ασύρματα POS για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Το ζητούμενο πλέον, σημειώνουν, είναι να γίνεται χρήση των POS, ώστε να μην περιοριστούν για διακοσμητική χρήση.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: