Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πιο κοντά η ρύθμιση των 120 δόσεων προς εφορία και ΕΦΚΑ

Πιο κοντά η ρύθμιση των 120 δόσεων προς εφορία και ΕΦΚΑ
Πηγή: ΕΡΑ
Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε έως και 120 δόσεις, δεδομένου ότι θεσμοί και υπουργείο Οικονομίας έχουν μπει σε τροχιά συνεννόησης για την εξωδικαστική επίλυση των οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ που αποτελούσε τη μεγάλη εκκρεμότητα για να αποκρυσταλλωθεί ακολούθως η δεκαετής διευθέτηση χρεών.

Διαβάστε επίσης

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ η ρύθμιση των 120 δόσεων θα περιλαμβάνει μείωση μόνο των προσαυξήσεων και θα επιτρέπεται κούρεμα στο «κεφάλαιο» σε εξαιρετικές μόνον περιπτώσεις.
Δεδομένου ότι οι θεσμοί είναι επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε ρύθμιση δεν σχετίζεται με εκείνη του εξωδικαστικού συμβιβασμού η υπουργική απόφαση για το θέμα των 120 δόσεων θα ξεκινήσει εφόσον πρώτα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική επίλυση των οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Στο τομέα αυτό διαπιστώθηκε χθες πρόοδος στον καθορισμό των κριτηρίων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς υπήρξε συμφωνία «επί της αρχής» για τη μεθοδολογία της αυτοματοποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας για τους εν λόγω οφειλέτες.
Η αυτοματοποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αλλά και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών της, που κατά κύριο λόγο έχουν προκύψει από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το υπόλοιπο της οφειλής εξετάζεται να αποπληρώνεται σε βάθος δεκαετίας (έως και 120 δόσεις).

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: