Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Με δουλειές των 500 ευρώ η μείωση της ανεργίας

Με δουλειές των 500 ευρώ η μείωση της ανεργίας

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το… success story της μείωσης της ανεργίας έχει… δράκο. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΕΦΚΑ δείχνουν, πράγματι, αύξηση της απασχόλησης περίπου κατά 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην τελευταία τριετία και συγκεκριμένα από το β΄ τρίμηνο του 2014 στο β΄ τρίμηνο του 2017. Δείχνουν όμως και τη συνεχιζόμενη μείωση του μέσου μισθού, τη συνεχή αύξηση του μεριδίου των απασχολουμένων που αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα –τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις εισπράττει λιγότερα από αυτό το όριο–, την εκτόξευση των προσωρινών θέσεων απασχόλησης (δουλειές με ημερομηνία λήξεως είτε λόγω επιδοτήσεων είτε λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου) αλλά και τη συνεχή διεύρυνση του μεριδίου της μερικής απασχόλησης. Οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας των ανώτερων και ανώτατων στελεχών περιορίζονται ταχύτατα, ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείπεται και καινούργιες δουλειές ανοίγουν κατά κύριο λόγο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής. Οι Ελληνες βρίσκουν δουλειές σερβιτόρου, καμαριέρας, καθαρίστριας ή πωλητή, οι οποίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν εποχικό χαρακτήρα και χαμηλό μισθό. Οι 40 ώρες εργασίας αφορούν σε ολοένα και λιγότερους, ενώ χωρίς τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος δεν θα υπήρχε ούτε η αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη ΔΕΘ για να προβάλει το στατιστικό επίτευγμα της μείωσης της καταγεγραμμένης ανεργίας. Υποσχέθηκε μάλιστα ακόμη πιο γρήγορη αποκλιμάκωση στο μέλλον, αναφέροντας ένα προς ένα τα προγράμματα επιδότησης που σχεδιάζουν το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ με στόχο να δημιουργηθούν περί τις 150.000 ευκαιρίες προσωρινής απασχόλησης στο επόμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης παρά μόνο στην αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, οι οποίοι, βάσει του ορισμού της ΕΛΣΤΑΤ, είναι «τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών που δήλωσαν ότι εργάστηκαν έστω και μία ώρα την εβδομάδα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος». Ετσι, από τα μικρόφωνα της ΔΕΘ δεν ακούστηκαν τα ακόλουθα στατιστικά ευρήματα της τελευταίας τριετίας:
1. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει έντονα ανοδική τάση στις προσωρινές θέσεις απασχόλησης, δηλαδή στις δουλειές με ημερομηνία λήξεως. Στο β΄ τρίμηνο έφτασαν στις 314.700, από 294.800 που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, από το β΄ τρίμηνο του 2016 στο β΄ τρίμηνο του 2017, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση των απασχολουμένων κατά 88.800 άτομα και οι 20.000 θέσεις εργασίας –περίπου η μία στις τέσσερις– ήταν προσωρινές.
2. Τις προηγούμενες ημέρες, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλασσαν πυρά και στατιστικά για την εξέλιξη της μερικής απασχόλησης, η τάση της οποίας είναι πράγματι ανοδική. Στο β΄ τρίμηνο του 2017, οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν 374.300 (σ.σ.: σε μια καλή περίοδο για την εργασία λόγω τουρισμού που δημιουργεί μεγάλες ανάγκες για πολλές ώρες απασχόλησης) από 333 χιλιάδες στο β΄ τρίμηνο του 2014. Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης έχει φτάσει στο 9,87% από 9,41% πριν από τρία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνει (σε κρίσιμους κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, τα καταλύματα, τα εστιατόρια κ.λπ., η μερική απασχόληση φτάνει ακόμη και στο 16% - 19%).
3. Δεν είναι, όμως, μόνο η μερική απασχόληση, αλλά και η εκ περιτροπής εργασία. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από τα 3,791 εκατ. απασχολουμένους, οι 542.400 εργάζονται για λιγότερες από 24 ώρες την εβδομάδα με ανάλογη προσαρμογή των αποδοχών τους. Δηλαδή, περίπου το 15% των απασχολούμενων δεν έχει πλήρεις αποδοχές. Συνολικά λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα εργάζονται 1,078 εκατομμύρια, από 992 χιλιάδες στο β΄ τρίμηνο του 2014.
Το 30% των νέων θέσεων εργασίας συνδέεται με τον τουρισμό
Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι και το πού βρήκαν δουλειά οι «τυχεροί». Με τον αριθμό των απασχολουμένων να αυξάνεται κατά 252 χιλιάδες άτομα στο διάστημα 2014 - 2017, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τεράστια μείωση των διευθυντικών στελεχών κατά 49.500 άτομα και απώλειες 24.100 θέσεων απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.
Οι μισοί νέοι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά στην παροχή υπηρεσιών (εστιατόρια, ξενοδοχεία, μαγαζιά), ενώ περίπου 63.400 έγιναν υπάλληλοι γραφείου. Κρίσιμοι κλάδοι όπως οι κατασκευές δεν δημιούργησαν νέες θέσεις, ενώ στη μεταποίηση άνοιξαν 41.700 καινούργιες δουλειές. Τουλάχιστον, το 30% των νέων θέσεων συνδέεται με τον τουρισμό, γεγονός που αποδεικνύει πόσο «ευαίσθητη» είναι η αγορά εργασίας στις μεταβολές του τουριστικού ρεύματος. Με βάση την απασχόληση, ο μεγαλύτερος κλάδος παραμένει το εμπόριο με 683.900 απασχολουμένους από 624.500 προ τριετίας, ενώ ακολουθεί ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομεία, αλιεία) με 457.000 θέσεις απασχόλησης που γίνονται ολοένα και λιγότερες (σ.σ.: χάθηκαν 18.900 θέσεις σε τρία χρόνια). Τρίτος κλάδος έχει γίνει, πλέον, ο χώρος των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, με 375.200 θέσεις εργασίας έναντι 302.200 προ τριετίας. Ο τουρισμός ξεπέρασε πλέον και τη μεταποίηση (360 χιλιάδες θέσεις εργασίας), αλλά και τη δημόσια διοίκηση και την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση που μετράει 331.900 θέσεις εργασίας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: