Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές και από σήμερα εφορίες και τράπεζες αναρτούν στις ειδικές φόρμες του συστήματος τα δικά τους στοιχεία για τα χρέη των επιχειρήσεων.
Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία της, από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου, την ηλεκτρονική πλατφόρμα επισκέφθηκαν 6.100 επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό και 520 από αυτές έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο την αίτησή τους, ενώ για 82 οφειλέτες έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προχωρούν οι διαδικασίες.
Έως τώρα οι επιλέξιμοι επιχειρηματίες-οφειλέτες συμπλήρωναν από μόνοι τους τις ειδικές φόρμες με τα περιουσιακά τους στοιχεία και άλλα δεδομένα που αφορούν το χρέος και τους πιστωτές τους. Πλην εκείνων που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει συνδεθεί με την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΓΔΙΧ).
Μέσα στον Σεπτέμβριο εφορίες και τράπεζες θα διαθέσουν στην ΕΓΔΙΧ τα δικά τους στοιχεία που αφορούν τους οφειλέτες και τον Οκτώβριο, πλέον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών θα είναι αναλυτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα μέσω του link που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.
Οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση,θα πρέπει να εγγραφούν με τους κωδικούς του TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στη συνέχεια η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πιστωτές για λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρεών.
Όπως έχει αναφέρει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, για μία μικρή επιχείρηση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν έως τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.

Συνωστισμός στην πλατφόρμα του «εξωδικαστικού»

Χιλιάδες επισκέψεις δέχτηκε από την πρώτη στιγμή που «ανέβηκε» χθες το πρωί στο δίκτυο η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Από τους 40.000 που μπήκαν κατά τη χθεσινή μέρα στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (πρωτοφανές νούμερο επισκέψεων που οδήγησε στο να ανοίξει σύνδεσμος και στο www.gsis.gr), οι 6.000 συνδέθηκαν με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μέσω κωδικών Taxis και ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Εξ αυτών περίπου 2.300 άτομα προχώρησαν στο πρώτο βήμα (επιβεβαίωση στοιχείων), ενώ από το δεύτερο βήμα, που είναι το τεστ επιλεξιμότητας, «κόπηκαν» περίπου 300 ενδιαφερόμενοι στους οποίους ζητήθηκε να επανεξετάσουν τα στοιχεία τους και να δοκιμάσουν εκ νέου ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια.
Υπήρξαν παράλληλα 150 ενδιαφερόμενοι που προχώρησαν στο βήμα 3 της πλατφόρμας και ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κ.λπ.
Στο πλαίσιο της τελετής ενεργοποίησης της πλατφόρμας ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να αξιοποιηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ώστε να δοθεί ένα τέλος στην υπερχρέωση που προκάλεσε η κρίση, ενώ από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σημείωσε ότι για μια μικρή επιχείρηση η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μια μεγάλη έως και δέκα μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: