Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί για τον ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί για τον ΕΝΦΙΑ

akinita-enfia.jpg

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν φέτος 66.236 ιδιοκτήτες ακινήτων | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από τις Συμπληγάδες του ΕΝΦΙΑ θα περάσουν και φέτος οι επιστροφές φόρων για περίπου 600.000 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων(ΑΑΔΕ) έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα συμψηφίζει αυτόματα την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που δικαιούται ο φορολογούμενος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που του βεβαιώθηκε για το 2017.
Η διαδικασία των συμψηφισμών είναι αυτεπάγγελτη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Υπόχρεοι στον φόρο είναι φέτος 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 3,153 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» είναι οριακά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι που είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,179 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και φέτος στα 2,65 δισ. ευρώ.
Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 11.700 φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση 50% στον φόρο που δικαιούνταν πέρσι. Και αυτό γιατί το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους βρέθηκε πάνω από το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη χορήγηση της έκπτωσης.
Αυτό συνέβη γιατί η ΑΑΔΕ συνυπολόγισε και φέτος στα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και έκτακτα έσοδα, όπως αποζημιώσεις απολύσεων ή ποσά κοινωνικών παροχών ενώ σε πολλές περιπτώσεις ανατρεπτικός ήταν ο ρόλος των τεκμηρίων που ανέβασαν το συνολικό ετήσιο εισόδημα.
Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν υπήρχε μεταβολή στο ποσό πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα αυξημένο φόρο καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσία τους στη διάρκεια του 2016, όσοι δηλαδή το προηγούμενο -μνημονιακό- έτος αγόρασαν διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες ή οικόπεδα επωφελούμενοι από τις χαμηλές τιμές που επικρατούν στην κτηματαγορά.
Επίσης μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 1.240.212 ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα έναντι 1.251.944 που ήταν το 2016. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν φέτος 66.236 ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός των υπόχρεων ήταν σε 64.470 άτομα. Συνολικά οι μειώσεις και οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στα 88,9 εκατ. ευρώ από 80,378 εκατ. ευρώ πέρσι.
Από το συνολικό ποσό των 3,153 δισ. ευρώ του φετινού ΕΝΦΙΑ, ποσό 2,6 δισ. ευρώ αφορά τον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ τον συμπληρωματικό ο οποίος βαραίνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δισ. ευρώ και 50.900 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ.
Με βάση τις δηλώσεις Ε9, τα φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να έχουν δικαιώματα σε 17.828.955 ακίνητα και σε 15.325.860 γήπεδα (σύνολο δικαιωμάτων 33.154.815) ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν δικαιώματα σε 454.981 ακίνητα και 180.213 γήπεδα.

Στο TAXISnet τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

akinita.jpg

ΑκίνηταEUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε πως αναρτήθηκαν στο TAXISnet, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017. Όπως αναφέρεται, τα εκκαθαριστικά εμφανίζονται στην κατηγορία «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».
Η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι το συνολικό ποσό εκκαθάρισης ανέρχεται σε 3.153.236.664,55 ευρώ και αφορά 7.397.711 φορολογούμενους.  Ο κύριος φόρος είναι 2.612.334.491,22 ευρώ και ο συμπληρωματικός 629.793.581,60 ευρώ. Οι μειώσεις /απαλλαγές ανέρχονται σε 88.891.408,27 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου αυτού θα καταβληθεί έως την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως την 31η Ιανουαρίου 2018. Οι ενδιάμεσες καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής είναι: 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, που ενδεχομένως έχουν, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ με βάση την πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον αμφισβητούν την πράξη προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ διατηρούν το δικαίωμά της ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. 
Η αίτηση όπως είναι γνωστό πρέπει να υποβάλλεται από τον υπόχρεο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης. Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για φέτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι.
  • Θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) που ίσχυσε για τα έτη 2014 - 2016.
  • Για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την έκπτωση από το ποσό του φόρου προβλέπονται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
→ Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
→ Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
→ Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
→ Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
→ Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η ηλεκτρονική καταγραφή θα χωρίσει την ήρα από το στάρι

filantropika_idrymata_esoda_synallages.jpg

Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναμένεται να αποκαλύψει πολλά σχετκά με τα οικονομικά των φιλανθρωπικών ιδρυμάτωνΗ Δικαιοσύνη έχει πλέον στα χέρια της δεκάδες περιπτώσεις φορέων που βρέθηκαν πολύ μακριά από τους σκοπούς τους και με πολύ βαθιές τις τσέπες μελών των διοικήσεών τους
Μέσα από τον θόρυβο για την ανάλγητη κρατική στάση απέναντι σε κοινωφελή ιδιωτικά ιδρύματα, είτε αυτά παρέχουν υπηρεσίες είτε αποκλίνουν από τους σκοπούς τους, είναι προφανές ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναλυτικής καταγραφής μπορεί να γίνει η βάση ώστε να μπει τάξη στο θολό και σκοτεινό τοπίο σωματείων, ιδρυμάτων, συλλόγων, ΜΚΟ και κάθε είδους ιδιωτικής δομής με φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.
Το βασικότερο όμως αυτής της καταγραφής θα αφορά, πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, την πλήρη ενημέρωση για τους τρόφιμους, τους φιλοξενούμενους και τους προστατευόμενους του κάθε ιδρύματος. Τον συνολικό αριθμό τους αλλά και τη διάρκεια παραμονής και τη μέριμνα που τους παρέχεται.
Οφείλει πλέον το κράτος αλλά και ο κάθε πολίτης να γνωρίζουν ποιοι φιλανθρωπικοί φορείς πραγματικά υπηρετούν τους πολίτες και ποιοι τους εξαπατούν.
Μέχρι σήμερα, τα πάνω από 1.500 παρόμοια Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι ΜΚΟ χωρίζονταν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε εκείνα που είναι πιστοποιημένα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και στα υπόλοιπα που δεν είναι.

Τα πιστοποιημένα

Το ΕΚΚΑ είναι ο αρμόδιος φορέας για γνωμοδότηση των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλειας.
Οι γνωμοδοτήσεις του είναι απαραίτητες στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκειμένου να πιστοποιηθούν αυτοί οι φορείς και να έχουν προϋποθέσεις για χρηματοδότηση. Από το 2005 μέχρι το 2014 έχουν πιστοποιηθεί περισσότεροι από 500 φορείς.
Ανατρέχοντας στον κατάλογο των πιστοποιημένων φορέων, απορεί κανείς με το πόσα παρόμοια ιδρύματα και ΜΚΟ λειτουργούν στην Ελλάδα. Και μόνο από τα πιστοποιημένα, θεωρητικά θα μπορούσαν όλοι οι ευάλωτοι πολίτες να έχουν περίθαλψη και φροντίδα. Το ερώτημα είναι αν όντως την έχουν...
Ανάμεσά τους πολλά γνωστά ιδρύματα που περιθάλπουν αναπήρους, βρέφη και παιδιά, γέροντες, καρκινοπαθείς, πολύτεκνους, νεφροπαθείς κ.ά., μεγάλες διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Μετάβασις, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS κ.λπ.

Τα εκτός ΕΚΚΑ

Φυσικά, πέρα από τα πιστοποιημένα υπάρχουν και τα μη πιστοποιημένα ιδρύματα, εκείνα που για δικούς τους λόγους αρνούνται να υπαχθούν στο ΕΚΚΑ είτε διότι δεν έχουν ανάγκη χρηματοδότησης είτε διότι δεν επιθυμούν τις υποχρεώσεις και τους ελέγχους που επιβάλλουν οι όποιες χρηματοδοτήσεις.
Ανάμεσα στα πάνω από 1.000 μη πιστοποιημένα ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι το Γηροκομείο Αθηνών και το Ασυλο Ανιάτων. Μέχρι τώρα, κι ενώ τα κατά καιρούς πορίσματα οικονομικών ελέγχων ύστερα από καταγγελίες βοούσαν, οι τροπολογίες και οι κατάλληλες ρυθμίσεις εξασφάλιζαν την... απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Μπορεί να μην είχαν μεν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά τι άλλο από έμμεση χρηματοδότηση ήταν οι συνεχείς, μεγάλες μειώσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, το γενναίο κούρεμα χρεών και οφειλών στο Δημόσιο, οι μειώσεις των χρεών στον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και στους μισθούς των εργαζομένων.
Τα πιστοποιημένα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα και λαμβάνουν χρήματα μέσω ΕΟΠΥΥ, μέσω περιφερειών με ΕΣΠΑ αλλά και απευθείας χορηγίες από δήμους και περιφέρειες και φυσικά μέσω χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες.
Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μαζί μας ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων μάς είπε ότι τα χρήματα που πήραν από την περιφέρεια τα πήραν μέσω διαγωνισμού, ότι όλα τους τα στοιχεία είναι πλήρως αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους και μας διευκρίνισε ότι ποτέ δεν μίλησε για ΕΝΦΙΑ 2 εκατ., αλλά απλώς ανέλυσε στην τηλεόραση το σύνολο των εισφορών που πληρώνει το Χαμόγελο.
Ο ίδιος επίσης μας είπε ότι πολλά από τα κτίρια-κληροδοτήματα θα ήταν προτιμότερο να πουληθούν, αλλά συχνά οι διαθήκες απαγορεύουν κάτι τέτοιο.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι αν κάποιο ίδρυμα προτιμάει την πώληση αντί της αξιοποίησης ακινήτου μπορεί να ζητήσει τόσο από τους εκτελεστές της διαθήκης όσο και από τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί η άδεια πώλησης εφόσον συνάδει με τους σκοπούς του ιδρύματος.
Ο κ. Γιαννόπουλος σχολίασε εδώ ότι σήμερα οι τιμές είναι τόσο χαμηλές και η αγορά τόσο «ακίνητη», που δύσκολα θα μπορούσε να πουληθεί κάποιο ακίνητο.
Ως προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα γίνει σεβαστή, μια και ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν.
Από την πλευρά του ωστόσο το υπουργείο δηλώνει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση, που αναγκάζει χωρίς καμία εξαίρεση όλους (πιστοποιημένους και μη φορείς) να δηλώνουν αναλυτικά τα στοιχεία τους, διαφορετικά θα χάνουν την άδεια.
Είναι προφανές ότι χρειάζεται να μπει τάξη σε όλο αυτό το θολό και σκοτεινό τοπίο των «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων και των ΜΚΟ ώστε οι μεν διαφανείς φορείς να εξακολουθούν να λειτουργούν προς όφελος των εξυπηρετούμενων πολιτών, οι δε αδιαφανείς φορείς της ρεμούλας και της σπατάλης είτε με νέες διοικήσεις να εξυγιαίνονται και να αποκαθιστούν τη λειτουργία τους είτε να κλείνουν.
Η Δικαιοσύνη έχει πλέον στα χέρια της δεκάδες περιπτώσεις φορέων που βρέθηκαν πολύ μακριά από τους σκοπούς τους και με πολύ βαθιές τις τσέπες μελών των διοικήσεών τους.

Το Ιδρυμα Χατζηκώνστα

Χθες μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του μη πιστοποιημένου (σύμφωνα με τον κατάλογο του ΕΚΚΑ) Ιδρύματος Χατζηκώνστα, αναφέροντας ότι καλείται το ίδρυμα να πληρώσει 240.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποδίδουν. Ο βαρύς αυτός φόρος όμως ισχύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και για κάθε πολίτη, άσχετα με το αν αποδίδει ή όχι το ακίνητό του.
Επιπλέον, κάθε κτίριο που λειτουργεί φιλοξενώντας ευάλωτους, όπως τονίσαμε χθες, απαλλάσσεται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά την παρατήρησή του ότι οφείλει η υπουργός να επισκεφτεί ιδρύματα όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και το Ασυλο Ανιάτων για να δει το σημαντικό έργο που παρέχουν, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί του ως προς τον πρώτο φορέα, αλλά σε ό,τι αφορά τον δεύτερο τον καλούμε να ανατρέξει στα δημοσιεύματα, στα πορίσματα, στη διαχρονική «εύνοια» η οποία περιέβαλλε το Ασυλο, στους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και στις συνεχείς απειλές για λουκέτο.
Και μόνο το γεγονός ότι ένα ίδρυμα διαθέτει τέτοιας κλίμακας περιουσία που ανεβάζει τον ΕΝΦΙΑ σε 800.000 ευρώ οφείλει να προβληματίζει τον πολίτη που μαθαίνει ότι τους περίπου 100 τρόφιμους του ιδρύματος τους ταΐζει η Εκκλησία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», η πρόεδρος του ιδρύματος, Ιωάννα Ηλιάδη, ζήτησε συνάντηση με την αρμόδια υπουργό η οποία ανταποκρίθηκε θετικά. Η ίδια εξάλλου η πρόεδρος επικοινώνησε και με την «Εφ.Συν.» και μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα μας αποστείλει κάθε στοιχείο που θα αποδεικνύει την εύρωστη πλέον λειτουργία του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: