Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Βόμβα για ΥΠΟΙΚ- Μαξίμου ο κατήφορος στα έσοδα

Βόμβα για ΥΠΟΙΚ- Μαξίμου ο κατήφορος στα έσοδα

27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Βόμβα για ΥΠΟΙΚ- Μαξίμου ο κατήφορος στα έσοδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Στον αέρα βρίσκονται ντε φάκτο οι εξαγγελίες του κυβερνητικού επιτελείου για παροχές τον ερχόμενο Δεκέμβριο λόγω της προσδοκώμενης υπέρβασης στους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου τα κρατικά έσοδα παρουσίασαν μεγάλη υστέρηση ψαλιδίζοντας έτσι τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτρέψει νέες παροχές στα πρότυπα του βοηθήματος που δόθηκε στους συνταξιούχους τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο διαμορφώθηκαν στα 30,24 δισ. ευρώ έναντι στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για έσοδα 32 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια υστέρηση της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα έσοδα προ επιστροφών φόρων, δηλαδή το ζεστό χρήμα που μπήκε στα κρατικά ταμεία, στο 8μηνο διαμορφώθηκε στα 31,84 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έσοδα ύψους 32,78 δισ. ευρώ (υστέρηση 944 εκατ. ευρώ). Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να κινηθεί κάτω των στόχων.
Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών για την υστέρηση στα έσοδα είναι το γεγονός ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο και ότι στο τέλος του επόμενου μήνα η σχετική τρύπα θα έχει καλυφθεί.
Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα στοιχεία. Με δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κινείται στο επίπεδο του 75%, το ποσό που πρόκειται να εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα περίπου 750 εκατομμύρια.
Έτσι ακόμη και έτσι η τρύπα στα έσοδα θα διαμορφωνόταν στο περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό ποσό το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να καλυφθεί πλήρως ακόμη και αν τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις και εισπραχθούν τα σχετικά έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται στην κόψη του ξυραφιού και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αισιοδοξία που εξέφρασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή αλλά και προχθές στέλεχος του οικονομικού επιτελείου για υπέρβαση στους δημοσιονομικούς στόχους που θα επιτρέψουν νέες έκτακτες ενισχύσεις σε ευπαθή οικονομικά στρώματα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Το σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού βρίσκονται στη διάθεση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που προετοιμάζουν την έλευση των επικεφαλής για την διαπραγμάτευση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Το σκανάρισμα του προϋπολογισμού και ο έλεγχος για το αν η υστέρηση έχει έκτακτο ή δομικό χαρακτήρα είναι μια τις πρώτες δουλειές που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια και από την ετυμηγορία τους θα εξαρτηθεί και η στάση των επικεφαλής για το δημοσιονομικό τμήμα της διαπραγμάτευσης. Αν η επεξεργασία των θεσμών δείξει τελικά μόνιμο πρόβήμα υποαπόδοσης των εσόδων τότε οι παροχές του Δεκεμβρίου θα παραμείνουν στα λόγια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: