Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

«Ραπόρτο» για λογαριασμούς στέλνουν στην ΑΑΔΕ οι τράπεζες

«Ραπόρτο» για λογαριασμούς στέλνουν στην ΑΑΔΕ οι τράπεζες

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής στοιχείων με άλλες χώρες, οι τράπεζες θα δώσουν στην ΑΑΔΕ ως 15 Σεπτεμβρίου αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις, τόκους, μερίσματα, ασφαλιστήρια συμβόλαια που υπάρχουν στην Ελλάδα.
«Ραπόρτο» για λογαριασμούς στέλνουν στην ΑΑΔΕ οι τράπεζες

Προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις τράπεζες και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες.
Αρμόδια τμήματα της ΑΑΔΕ, που θα ενεργούν ως τμήματα διασύνδεσης, θα παραλαμβάνουν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και θα τα διαθέτουν στις κεντρικές υπηρεσίες διασύνδεσης των άλλων κρατών-μελών και στην Επιτροπή.
Τα Ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά πλήθος πληροφοριών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως:
1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Αρχίζει η ανταλλαγή στοιχείων για λογαριασμούς εξωτερικού

Αυτόματα θα ανταλλάσσονται στοιχεία μεταξύ χωρών για καταθέσεις, τόκους, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Ποια κράτη θα δώσουν στοιχεία για το 2017 και ποια για το 2018.
Αρχίζει η ανταλλαγή στοιχείων για λογαριασμούς εξωτερικού

Το σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφορίων είναι το νέο όπλο των φοροελεγκτών στην αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους και στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.
Το σύστημα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες από τη χώρα προέλευσης εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.
H αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα αφορά:
1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης), τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού. Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους λογαριασμούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων, που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και αν όχι, μέσω αυτοπιστοποίησης.
Οι λίστες με τις χώρες που θα ανταλλάξουν στοιχεία το 2017 και το 2018.
 


Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 09:38

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η ανταλλαγή στοιχείων λογαριασμών εξωτερικού

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Του Σπύρου Δημητρέλη
Ορίστηκε πλέον και η προθεσμία για την αποστολή των στοιχείων και πλέον σχεδόν όλα είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών προϊόντων και εισοδημάτων.
Με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στοιχείων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η 31η Μαϊου κάθε έτους ενώ ειδικά για φέτος η πρώτη αποστολή στοιχείων πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στην πράξη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στοιχείων των χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούνται στην Ελλάδα και των εισοδημάτων από αυτούς για φορολογικούς κατοίκους χωρών οι οποίες έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών. Αντίστοιχα οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα λάβουν από τις ξένες χώρες τις σχετικές πληροφορίες για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που διατηρούν χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Στις πληροφορίες που θα ανταλλαγούν περιλαμβάνονται:
1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικοί Λογαριασμοί.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Η λίστα των χωρών με τις οποίες η Ελλάδα θα ανταλλάξει πληροφορίες το 2017πληροφορίες είναι η εξής:
 
πιν

πιν
πιν

Η λίστα χωρών με τις οποίες η Ελλάδα θα ανταλλάξει πληροφορίες το 2018 είναι η εξής:
pin
pin
pin
pin

Δεν υπάρχουν σχόλια: