Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τι ρώτησαν οι ξένοι επενδυτές στο Λονδίνο για τις τράπεζες

Τι ρώτησαν οι ξένοι επενδυτές στο Λονδίνο για τις τράπεζες

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Των Νίκου Χρυσικόπουλου – Ελευθερίας Κούρταλη
Αισθητά αυξημένο, ποσοτικά και ποιοτικά, αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών και fund managers για το 12ο Annual Greek Roadshow που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Enterprise Greece, τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων και την παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.
Όπως ήδη από χθες, πρώτη ημέρα του roadshow έγραψε το Capital.gr, στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο "Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης", ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απηύθυνε κάλεσμα για την προσέλκυση επενδύσεων. Από μερίδα ξένων επενδυτών, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμη, σε μια ερώτηση για το θέμα της επένδυσης της Eldorado στις Σκουριές και το κατά πόσον όσα έχουν συμβεί υπηρετούν την προσπάθεια προσέκλυσης επενδύσεων, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως οι δεσμεύσεις των εταιρειών που προκύπτουν από τη σύμβαση πρέπει να τηρούνται, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες.
Στο Roadshow υπάρχουν 650 εγγεγραμμένες one-to-one συναντήσεις ξένων επενδυτών με τους επικεφαλής και τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των συναντήσεων, με τις Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, Τιτάνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Viohalco, Aegean, πλην τραπεζών, να συγκεντρώνουν τα περισσότερα ραντεβού.
Όπως γίνεται γνωστό στο Capital.gr από στελέχη ελληνικών εταιρειών, αναλυτές και εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς που συμμετέχουν στο roadshow, όπως και πέρυσι, αλλά περισσότερο φέτος, από τις πρώτες επαφές και συναντήσεις με τους ξένους θεσμικούς προκύπτει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικά assets που σχετίζονται με το εγχώριο real estate, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται τόσο για τα plays και τις μετοχές, όπως λόγου χάρη η Aegean, μέσω των οποίων τα funds μπορούν να τοποθετηθούν στο ανοδικό στόρυ του ελληνικού τουρισμού, όσο και σε μεμονωμένα project που αφορούν τη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές εταιρείες με δραστηριότητα σε real estate/τουρισμό, ακόμη και σε απευθείας εξαγορές χαρτοφυλακίων ακινήτων, ξενοδοχείων και προβεβλημένων ακινήτων.
Τα παραδείγματα των Varde Partners (στρατηγικός επενδυτής στη Lamda Malls), της M&G investments (στρατηγικός επενδυτής στη Grivalia Hospitality) και Pimco και άλλων funds (συμμετοχή ως cornerstone investor στην ιδιωτική τοποθέτηση στη Grivalia ΑΕΕΑΠ) είναι τα πιο χαρακτηριστικά και όπως γίνεται λόγος από το Λονδίνο, θα υπάρξει και συνέχεια με ανάλογες κινήσεις και άλλα funds.
Προβληματισμός για τις τράπεζες
Αυτά είναι τα θετικά νέα, μέχρι στιγμής, από το ετήσιο ραντεβού του ΧΑ και των εισηγμένων στη βρετανική πρωτεύουσα. Τα αρνητικά νέα είναι ότι το roadshow πραγματοποιείται εν μέσω μιας καταιγίδας αρνητικής δημοσιότητας για τις ελληνικές τράπεζες η οποία δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί από τους ξένους fund managers.
Εν μέσω της φημολογίας για το πόρισμα της ΤτΕ από την εποπτική επιθεώρηση στην Τράπεζα Πειραιώς, που έπληξε τη μετοχή (-21,7% χθες ) και οδήγησε τον επικεφαλής του ομίλου, Χρήστο Μεγάλου, να δηλώσει χθες στο Bloomberg Newsπως "δεν αναμένουμε να προκύψουν σημαντικές οικονομικές ή κεφαλαιουχικές επιπτώσεις από τα ευρήματα της εποπτικής επιθεώρησης που διενεργήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με θέματα του παρελθόντος", οι ξένοι επενδυτές στάθηκαν στις συναντήσεις τους στο θέμα μιας πιθανής νέας ανακεφαλαιοποίησης.
"Ψηλά" οι ανησυχίες για νέα ανακεφαλαιοποίηση 
Τα funds και οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα σχέδια για τα NPEs και στις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Οι ερωτήσεις τους αφορούν κυρίως τα stress tests, το IFRS 9, τους τρέχοντες ελέγχους που διεξάγει ο SSM στις τράπεζες, ενώ το επίπεδο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών ήταν και πάλι ψηλά στην ατζέντα
Ειδικότερα, πολλές από τις ερωτήσεις αφορούσαν τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα stress tests. Και αυτό διότι αρκετοί fund managers δεν φάνηκαν να συμμερίζονται την άποψη
ότι θα διεξαχθεί AQR στις τράπεζες όπως επιμένει το ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμούν ότι ο "θόρυβος" που έχει δημιουργηθεί και οι διαρκείς συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα θα οδηγήσουν σε πιο σκληρά assumptions στα stress tests
Ακόμη, ψηλά στην ατζέντα των ερωτήσεων προς τα στελέχη των τραπεζών βρίσκονται τα σχέδια των διοικήσεων για τα NPEs, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός ειδικά σε ότι αφορά την καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το χρόνο που θα ξεκινήσουν. Τέλος, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν με συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές προσεχείς πωλήσεις των NPLs, ενώ σε αντόθεση με άλλες χρονιές περιορισμένες οι ερωτήσεις τους σχετικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τις πολιτικές εξελίξεις. Αντίθετα, υπήρξαν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την γ’ αξιολόγηση και το χρόνο της ολοκλήρωσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: