Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Δ. Παπαδημητρίου για κόκκινα δάνεια: Διαπραγματευόμαστε παράταση προστασίας

Δ. Παπαδημητρίου για κόκκινα δάνεια: Διαπραγματευόμαστε παράταση προστασίας

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Δ. Παπαδημητρίου για κόκκινα δάνεια: Διαπραγματευόμαστε παράταση προστασίας
Της Μαρίας Νταλιάνη 
Κάθετα αντίθετος σε κάθε ιδέα θεσμοθέτησης της δυνατότητας  σε "κόκκινους" δανειολήπτες εξαγοράς του δανείου τους πριν αυτό πωληθεί σε fund εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ είπε πως "διαπραγματευόμαστε την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά".
Μάλιστα αναφερόμενος στα όσα ισχύουν στην  Κύπρο (όπου υπό όρους δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του), απάντησε κατηγορηματικά πως "εκεί ήταν μια μονομερής ενέργεια. "Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερή ενέργεια". 
Όπως εξήγησε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη η τράπεζα έχει την υποχρέωση να καλέσει τον δανειολήπτη για διακανονισμό. "Είναι διαφορετικό όμως να προτείνει στον οφειλέτη την αγορά του δανείου του γιατί μια τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές. Αν κάποιος γνωρίζει από πριν ότι η Τράπεζα θα τον καλέσει ν αγοράσει το δάνειό του γιατί να συνεχίζει να το πληρώνει; Θα δημιουργηθεί μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης τα Fuds αγοράζουν τοις μετρητοίς πακέτα δανείων που είναι και εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει επίσης τοις μετρητοίς, αν θεσμοθετούσαμε κάτι τέτοιο. Όμως αν ο οφειλέτης έχει μετρητά να το αγοράσει τότε θα είχε και να το εξυπηρετεί υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρίου.
Νωρίτερα ο κ Αλ. Τριανταφυλλίδης  ανέφερε ότι "διασφαλίσαμε την επέκταση των νόμων Κατσέλη και Σταθάκη που παρατείνει για ακόμα 3,5 μήνες την προστασία. Ομως αυτό το θολό τοπίο πρέπει να αποσαφηνιστεί , είναι αναγκαίο γιατί έχει στηθεί μια φάμπρικά τρόμου, φόβου και πανικού. Υπάρχουν οφειλέτες πρώτης κατοικίας άνεργοι, ΑΜΕΑ, ακριτικών περιοχών. Αυτοί μας ενδιαφέρουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να νοιώσουν  την κυβέρνησή μας αγκωνάρι. Υπάρχει η πολιτική βούληση;"
Το σκεπτικό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ 
Μεταξύ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τρανταφυλλίδης χωρίς ωστόσο να πείσει τον υπουργό, ήταν κι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ειδικότερα είπε: 
Κοιτάξτε με, κύριε Υπουργέ. Ανάμεσα στο "πωλώ χονδρικής" και στο "πωλώ λιανικής" στα funds και πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, που εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε, για να μη γίνει η ιστορία αλά Ισπανία ή αλά Ιρλανδία και επειδή και εγώ και εσείς και ο παρακαθήμενός σας, ο κ. Σταθάκης, το έχουμε πει και ως Αντιπολίτευση, ότι μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει τα "ανοίγματα" των τραπεζών. Τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, δισεκατομμύρια πήραν οι τράπεζες για να καλύψουν τα "ανοίγματα" με στεγαστικά, επιχειρηματικά και άλλα δάνεια, που πολύ σωστά στη δεύτερη αξιολόγηση ο Γιώργος Σταθάκης έβαλε και κάλυψε τα δύο τρίτα και είπε "όχι μόνο στεγαστικά και καταναλωτικά, αλλά και επιχειρηματικά που έχουν προσημείωση πρώτης κατοικίας".
Κύριε Υπουργέ, ζητώ να το κάνει η Κυβέρνησή μας και ζητώ να το κάνει με την έννοια ότι θα υπάρξει το εξής. Σας δίνω μια προσομοίωση. Με ενημερώνει εμένα η τράπεζα ότι πρόκειται να εκποιήσει το δάνειό μου, άρα και το σπίτι μου. Στέλνω αμέσως ένα εξώδικο - απάντηση και λέω "όσα σου δώσει το fund, εγώ σου δίνω 1.000 ευρώ παραπάνω".
Καταλαβαίνετε ότι μετά από αυτό το γραπτό εξώδικο, ο τραπεζίτης που θα βάλει την υπογραφή του σε ένα δάνειο -πωλήθηκε και στην Τράπεζα Αττικής- των 100 εκατομμυρίων για 8 εκατομμύρια, των 100 χιλιάδων ευρώ για 8 χιλιάδες, όταν εγώ του λέω γραπτώς ότι θα του δώσω 9 χιλιάδες ευρώ, "ό,τι σου δώσει το fund, εγώ σου δίνω 1.000 ευρώ παραπάνω", θα έχει πρόβλημα, θα κατηγορηθεί για απιστία και μάλιστα απιστία μετά δόλου.
Δεν πρέπει να υπάρξει, λοιπόν, αυτή η πλημμυρίδα με όλους αυτούς που ενδιαφέρονται πάρα πολύ, ενώ εμείς τάχα δεν ενδιαφερόμαστε, δεν προερχόμαστε από τον λαό, εμείς δεν προερχόμαστε από τους πολίτες; 
3

Δεν υπάρχουν σχόλια: