Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Σε διαπραγμάτευση η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σε διαπραγμάτευση η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και πραγματική αδυναμία αποπληρωμής, είπε χθες από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να αλλάζει το περιβάλλον βεβαιότητας για μια τέτοια παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, όπως τουλάχιστον αυτή είχε διαμορφωθεί από σχετική αναφορά του πρωθυπουργού προ ολίγων ημερών στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλ.Τσίπρας δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ: «Φροντίσαμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις, να διασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη».
Χθες, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τριανταφυλλίδη, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ευθέως: «Διαπραγματευόμαστε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Και λίγο αργότερα: «Θα διαπραγματευθούμε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην επισήμανση του ερωτώντος βουλευτή της κυβερνώσας πλειοψηφίας ότι «πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, και ποια είναι αυτή, τώρα, έγκαιρα, συγκεκριμένα, για να μη γίνεται η πλειοδοσία και αυτή η δημοπρασία φόβου και πανικού» για δανειολήπτες με αδυναμία αποπληρωμής του δανείου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου απέρριψε δεύτερο αίτημα-πρόταση του κ. Τριανταφυλλίδη να νομοθετηθεί δικαίωμα του οφειλέτη να εξαγοράζει το κόκκινο δάνειό του στην τιμή που αυτό εξαγοράζεται από τα funds, προσαυξημένη έστω κατά χίλια ευρώ. «Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, και επικαλέστηκε την ανάγκη η σημερινή συγκυβέρνηση να αποτελέσει για εκείνους που έχουν πραγματική αδυναμία πυλώνα στήριξης. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι τα δάνεια πωλούνται όχι μεμονωμένα αλλά σε «πακέτα» από τις τράπεζες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μια πιθανή ικανοποίηση του αιτήματος του βουλευτή θα οδηγούσε στο να δημιουργηθούν στρατιές στρατηγικών κακοπληρωτών. «Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου του και γνωρίζει από πριν ότι το πιστωτικό ίδρυμα, πριν εκχωρήσει την απαίτησή του αντί κάποιου ποσοστού της, υποχρεούται να του προτείνει την εξαγορά του δανείου αντί του ίδιου ποσοστού, καταλαβαίνετε ότι αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον του να μην αποπληρώσει το δάνειό του, προσδοκώντας να εκχωρηθεί ένα σημαντικό ποσοστό της οφειλής του κατά την εξαγορά. Επομένως, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει μεγάλο πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών», είπε χαρακτηριστικά.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: