Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών Ανακάμπτει η κτηματαγορά

Αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών

Ανακάμπτει η κτηματαγορά
Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 11:43
 
UPD:11:45
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών καταγράφηκε στην πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, με το ενδιαφέρον των πολιτών να εστιάζει σε διαμερίσματα 1 - 2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20 ετών ή και παλαιότερα, αλλά πλήρως ανακαινισμένα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρά την παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς, οι τιμές σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση κατά 2,1%, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Αναλυτικότερα, στην Αττική, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 2%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1% και στην περιφέρεια κατά 5%. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι τιμές στην Καρδίτσα (5%), ενώ στη Σπάρτη, οι τιμές μειώθηκαν κατά 3% και στα Ιωάννινα κατά 2%. Στον αντίποδα, αξιόλογη αύξηση σημειώθηκε στην Πάτρα και τον Βόλο (18%) αλλά και στην Αλεξανδρούπολη (7%).
Σε επίπεδο ζήτησης, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρατηρήθηκε αύξηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας, παρότι σε ορισμένες παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την έρευνα της RE/MAX, τα μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 10-15 ετών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και έχουν περισσότερες πιθανότητες για ενοικίαση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, καθώς για τη συγκεκριμένα κατηγορία παρατηρείται η μεγαλύτερη ζήτηση.
Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου προς ενοικίαση
Το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, παρότι σε γενικές γραμμές η έρευνα της RE/MAX Ελλάς αποκάλυψε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμώνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.
Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 80 - 90 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με μηνιαίο μίσθωμα 400 - 500 ευρώ.
Σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο κέντρο, προτιμώνται διαμερίσματα 1 - 2 δωματίων, πλήρως ανακαινισμένα ανεξαρτήτου ηλικίας, επιφάνειας 40 - 70 τ.μ., με το ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 350 - 450 ευρώ.
Στις πιο οικονομικές περιοχές (π.χ. Κορυδαλλός και Νίκαια), προτιμώνται επίσης τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται κάτω από 350 ευρώ το μήνα.
Τέλος, στις περιοχές των Βορείων Προαστίων (π.χ. Κηφισιά, Νέα Ερυθραία) ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες εμβαδού άνω των 150τ.μ., 20ετίας, με τιμές ενοικίων 1.000 έως 1.200 ευρώ, ενώ στις πλέον ακριβές περιοχές (Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) οι ενοικιαστές ενδιαφέρονται για μονοκατοικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων (250 έως 400 τ.μ.) και το ύψος των ενοικίων κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα  Πανεπιστήμια, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται τα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, που έχουν κατασκευαστεί μετά το έτος 2000, είναι σε καλή κατάσταση ή ανακαινισμένα, εμβαδού 40 έως 50 τετραγωνικών μέτρων.
Οι τιμές ενοικίων για τα συγκεκριμένα ακίνητα κυμαίνονται από 250 έως 300 ευρώ. Στις ίδιες περιοχές υπάρχει ζήτηση και για διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων εμβαδού 70 έως 90 τ.μ. με το ύψος των ενοικίων να κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: