Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους

Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους

02:38 μμ
Μόλις δύο ώρες διήρκησε το σημερινό Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα τεχνικά κλιμάκια είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς.
Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τόνισε.
Αναφορικά με το θέμα Γεωργίου, υπογράμμισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του πρώην προέδρου ΕΛΣΤΑΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μοσκοβισί: Προκλήσεις και σκληρή δουλειά για την τρίτη αξιολόγηση
Eurogroup: Γρήγορες κινήσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τα τέλη του έτους
"Σε λιγότερο από έναν χρόνο λήγει το πρόγραμμα του ESM και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι θα κλείσει με πλήρη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για την ευρωζώνη ως σύνολο", ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Πρόσθεσε ότι έγιναν βήματα μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης και η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα. Η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα στις αγορές και τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η θετική τάση και η εμπιστοσύνη θα είναι διαρκής και θα ενισχυθεί.
"Η τρίτη αξιολόγηση θα ασχοληθεί κυρίως με την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν. Θα έχει προκλήσεις και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά. Πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό", κατέληξε.
Κερέ: Να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Σημαντική βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην κατάσταση των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Μπενουά Κερέ.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, και πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.
"Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των NPLs", δήλωσε ο Coeure, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνουν πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι "η γ΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως", σημειώνοντας ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά".
Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν θετικό outlook για την Ελλάδα.
Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι νέες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Οκτωβρίου εάν δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: