Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Εξωδικαστικός: Βήμα προσέγγισης για τη «fast track» διαδικασία

Εξωδικαστικός: Βήμα προσέγγισης για τη «fast track» διαδικασία

Συμφωνία επί της αρχής επιτεύχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τεχνικά κλιμάκια, για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης οφειλών 20.000 έως 50.000 ευρώ. Δεν θα διαγράφονται χρέη, αν ο οφειλέτης διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία.
Εξωδικαστικός: Βήμα προσέγγισης για τη «fast track» διαδικασία
Ένα βήμα εμπρός, για τον καθορισμό των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, πραγματοποίησαν, αργά χθες το βράδυ, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης, τραπεζών και δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το οικονομικό επιτελείο, επιτεύχθηκε συμφωνία επί της αρχής για τη μεθοδολογία της αυτοματοποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας για τους συγκεκριμένους οφειλέτες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρότυπο της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, αλλά και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, καθώς πρόκειται επί το πλείστον για πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Από τη στιγμή που η επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη και αυτό διαπιστώνεται ηλεκτρονικά μέσω προτυποποιημένης φόρμας, θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής για ένα μέρος των οφειλών της, που κατά κύριο λόγο έχουν προκύψει από πρόστιμα και προσαυξήσεις, και το υπόλοιπο της οφειλής εξετάζεται να αποπληρώνεται σε έως και 120 δόσεις.
Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται διαγραφή οφειλής, εάν ο οφειλέτης διαθέτει κινητή ή ακίνητη περιουσία.
Η επίτευξη, έστω και επί της αρχής συμφωνίας στο θέμα αυτό, αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, καθώς η επιτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού επαφίεται σε έναν μεγάλο βαθμό στη δυνατότητα αυτοματοποιημένης και με ταχείες διαδικασίες διευθέτησης των χρεών για πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
Πέραν του ότι η διαδικασία διευθέτησης ή μη θα είναι «εξπρές», με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίσει γρήγοραποιες επιχειρήσεις είναι οι βιώσιμες και ποιες όχι, η αυτοματοποιημένη μέθοδος θα απελευθερώσει, κυριολεκτικά, πολλές δυνάμεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ασχοληθούν με τους μεγάλους οφειλέτες, για τους οποίους εκ των πραγμάτων η διευθέτηση θα είναι πιο δύσκολη.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή πρόοδος θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους επικεφαλής των δανειστών. Οπότε, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πριν την έγκρισή τους.
Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα εκδώσει σχετική απόφαση που θα ορίζει τις παραμέτρους εφαρμογής της αυτοματοποιημένης διαδικασίας.

Οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

Εν τω μεταξύ, στον... πάγο τίθεται η δυνατότητα κουρέματος, υπό προϋποθέσεις, της βασικής οφειλής για χρέη προς τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο τρόπος που θα περικοπεί και ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης.
Η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών μόνο προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία, σε έως 120 δόσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα περιλαμβάνει μείωση μόνο των προσαυξήσεων. Βέβαια, ακόμη δεν φαίνεται φως για το πότε θα εκδοθεί, καθώς εκκρεμεί η επίλυση σημαντικών προβλημάτων.
Για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το πώς θα αποφευχθεί μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά και το πώς θα ενταχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω των οφειλών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Κυρίως δε, εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι οποιαδήποτε διαδικασία ξεφεύγει από τα όσα προβλέπονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Κάθε συζήτηση δε για την υπουργική απόφαση των 120 δόσεων θα πρέπει να ξεκινήσει εφόσον εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική επίλυση των οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: