Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Kαταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης

Kαταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης

diadoxiki-asfalisi-.jpg

Ο παράλληλος χρόνος θα χρησιμοποιείται πλέον για την προσαύξηση του ποσού σύνταξης | EUROKINISSI
Το «πράσινο» φως για την απονομή συντάξεων άναψε η έκδοση δύο εγκυκλίων που δημοσιοποίησε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.
Η σημαντικότερη αφορά τον υπολογισμό και την απονομή συνταξιοδοτικών παροχών διαδοχικής ασφάλισης και δη τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13.5.2016 και μετά. Οι εκκρεμείς υποθέσεις αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται σε περισσότερες από 20.000 και αφορούν το 25% των εκκρεμών στο ΙΚΑ και το περίπου 30% στον ΟΑΕΕ. Η δεύτερη εγκύκλιος αφορά τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που έχουν ένσημα και στο εξωτερικό (ομογενείς, μετανάστες κ.λπ.).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με την εγκύκλιο:
• Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά τις 13.5.2016.
• Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 1.1.2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
• Αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.
Ειδικότερα, οι διατάξεις εφαρμόζονται οριζόντια για όσους έχουν καταθέσει αίτηση με διαδοχική μετά τις 13.5.2016 ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, ενώ με τους νέους κανόνες καταργείται η διάκριση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων (πριν και μετά την 1.1.1993).

Ενιαίοι κανόνες

Επιπλέον, γίνεται ενιαίος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (θεμελίωση, υπολογισμός) για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με τους ίδιους κανόνες που θα εφαρμόζονταν αν ο χρόνος ασφάλισης ήταν σε ένα Ταμείο. Οι ενιαίοι κανόνες απλουστεύουν και επιταχύνουν την απονομή των διαδοχικών συντάξεων που στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του συστήματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέραν των 22.000 ασφαλισμένων που είναι ωφελημένοι από το ξεμπλοκάρισμα και μόνο των αιτήσεων συνταξιοδότησης, κερδισμένοι από την εφαρμογή των νέων κανόνων θα είναι σχεδόν 200.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2002 και μετά. Κι αυτό, γιατί ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης χρησιμοποιείται για την προσαύξηση του ποσού, ενώ αντίθετα, με βάση το προηγούμενο καθεστώς, όσοι είχαν λιγότερα από 16 χρόνια ασφάλισης κινδύνευαν να χάσουν την πρόσθετη σύνταξη. Προσδοκίες για υψηλότερες συντάξεις κατά 20% έχουν περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι που είχαν παράλληλη ασφάλιση.
Κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτούνται με χαμηλά όρια ηλικίας από τον απονέμοντα φορέα, καθώς καταργούνται τα «πέναλτι» στο τμηματικό ποσό.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η τμηματική απόδοση και ο υπολογισμός που ίσχυαν έδιναν σύνταξη μικρότερη κατά 22,5% σε σχέση με εκείνη που καταβαλλόταν χωρίς διαδοχική από έναν φορέα.
Ωφελημένες είναι και οι γυναίκες–μητέρες ανηλίκων που είχαν ασφαλιστεί για πρώτη φορά ως ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια το 2011 ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ. Πλέον έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 4-5 έτη νωρίτερα αν κριθούν με καθεστώς πρώην ΙΚΑ (τελευταίος φορέας). Ετσι, μια ασφαλισμένη που φέτος συμπληρώνει τα 52 έτη και έχει θεμελιώσει δικαίωμα το 2011 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 58,5 αντί στα 62 έτη με τα 40 έτη ασφάλισης ή με μειωμένη.
Επίσης, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης μετά το 2002, ο χρόνος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαύξηση της σύνταξης, ενώ ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να αποποιηθεί χρόνο που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, αν για παράδειγμα έχει χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο.
Για τη θεμελίωση του δικαιώματος, η αίτηση κρίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν τελευταία ο ασφαλισμένος. Προϋπόθεση είναι να έχει στην ασφάλιση του εν λόγω φορέα 5 έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία.

Προϋποθέσεις

Στις συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου προϋπόθεση είναι οι 40 μήνες ή 1.000 μέρες στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων 12 μήνες ή 300 ημέρες τα τελευταία 5 έτη.
Αν αυτές οι χρονικές προϋποθέσεις δεν πληρούνται ή πληρούνται αλλά ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να βγει με τις διατάξεις του φορέα, η αίτηση κρίνεται από τον πρώην φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας κατά φθίνουσα σειρά. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας το αίτημα κρίνεται σύμφωνα με τον τελευταίο φορέα εφόσον υπάρχει συνολικός χρόνος 1.000 ημερών ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία 5ετία.
Για τον συνολικό χρόνο ασφάλισης στο α' ή το β' στάδιο συνυπολογίζεται ο χρόνος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές. Ο ίδιος χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται στην 5ετία (500 του α' σταδίου και 300 του β' σταδίου).

Διευκρινίσεις για τον «κόφτη» σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Αναλυτικές διευκρινίσεις εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ για τις κατηγορίες των συνταξιούχων που εμπίπτουν στον νόμο Κατρούγκαλου και είναι υποψήφιοι για τον “κόφτη” 60% στις συντάξεις τους επειδή εργάζονται. Ο νόμος αφορά αυτούς που:
• Καθίστανται συνταξιούχοι από τις 13/5/2016 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος της επίμαχης διάταξης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ανάληψης της εργασίας ή δραστηριότητας.
• Είχαν παλαιότερη ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης (πριν από τις 13/5/2016) αλλά ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα από τις 13/5/2016 και μετά.
Από τον “κόφτη” του 60% «διασώζονται» μόνο οι συνταξιούχοι που έχουν ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016. Αυτοί εντάσσονται στο παλαιό καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων, όπως ισχύει κατά περίπτωση (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι που αντιμετωπίζουν αναστολή σύνταξης).
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, από τη στιγμή που αναληφθεί εργασία ή δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλισή του και για όσο χρόνο διαρκεί, η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται, αλλά το ακαθάριστο ποσό της θα μειώνεται κατά 60%. Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: