Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Εldorado, Γεωργίου & γ΄ αξιολόγηση στην ατζέντα του Eurogroup

Εldorado, Γεωργίου & γ΄ αξιολόγηση στην ατζέντα του Eurogroup

Εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περίμενε να περάσει ένα ήσυχο πρωϊνό στο Ταλιν η «ατζέντα» εμπλουτίστηκε.
eldorado-gewrgiou--g-aksiologisi-stin-atzenta-tou-eurogroup
 
Εκεί που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περίμενε να περάσει ένα ήσυχο πρωϊνό στο Ταλιν και μια συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη… γωνία, η «ατζέντα» εμπλουτίστηκε. Το «θέμα Γεωργίου», η υπόθεση Eldorado, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ περί ελληνικών τραπεζών και η πορεία των εσόδων στο 8μηνο «βάρυναν» το κλίμα καθώς με το… καλημέρα της συζήτησης για την 3η αξιολόγηση φάνηκε ότι το να επιτευχθεί ο ελληνικός στόχος περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων πριν τα Χριστούγεννα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Για την υπόθεση Γεωργίου και τον αντίκτυπο που είχε στην Ευρώπη η καταδικαστική απόφαση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη ενώ η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο ότι «αναγνωρίζει τα στατιστικά στοιχεία του 2009 πάνω στα οποία στηρίχτηκαν και τα τρία προγράμματα για την Ελλάδα» είχε λειτουργήσει κατευναστικά. Το θέμα της Eldorado το οποίο έχει ήδη σχολιαστεί αρνητικά από κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έντονο σχολιασμού. Ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί σε θέση άμυνας σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των επενδύσεων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. ΟΙ υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν ότι η γ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει περισσότερα από 12 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων –ένα εκ των οποίων είναι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό- και ότι για να κλείσει το 3ο μνημόνιο θα πρέπει να έχουν προχωρήσει αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους άνω των 4,5 δις. ευρώ.
Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και η μεγάλη υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα ύψους 1,7 δις. ευρώ –εξέλιξη που έφερε το πρωτογενές πλεόνασμα ακριβώς στο όριο του στόχου για τη συγκεκριμένη περίοδο- μπορεί να αποδόθηκε σε συγκυριακούς λόγους από το υπουργείο Οικονομικών –την αυξημένη επιστροφή φόρων και την μετάθεση της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα περάσει απαρατήρητο. Μπορεί στο σημερινό Eurogroup να μην τεθεί ως θέμα ωστόσο, ο συναγερμός έχει ήδη σημάνει. Το θέμα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού που μοιραία συμπαρασύρει και τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς είναι ένα από τα δύο θέματα που καίνε την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της 3ης αξιολόγησης. Αν και ερωτηθείς σχετικά ο Τζέρι Ράις υποστήριξε χθες ότι το Ταμείο δεν θέτει προς το παρόν θέμα επιβολής νέων μέτρων, οπωσδήποτε το να υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018 θα είναι θέμα που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Το δεύτερο κρίσιμο θέμα, είναι αυτό της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Ο κ. Ραις έθεσε επίσημα και ανοικτά το θέμα χθες διαβάζοντας σχετικό απόσπασμα από το μνημόνιο του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι και ειδικά η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανοίξει θέμα για τις τράπεζες κάτι που είναι ασαφές προς το παρόν αν και πώς θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κουαρτέτου αλλά και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: