Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Εθνική: Ετοιμάζει πώληση «κόκκινων» δάνειων 3 δισ.

Εθνική: Ετοιμάζει πώληση «κόκκινων» δάνειων 3 δισ.

Η τράπεζα έχει επιλέξει NPLs από δύο κατηγορίες: καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπερανάληψη μετρητών, αλλά και δάνεια ατομικών κυρίως επιχειρήσεων. Χωρίς καμία εξασφάλιση οι χορηγήσεις. Πού θα κριθεί το αντίτιμο.
Εθνική: Ετοιμάζει πώληση «κόκκινων» δάνειων 3 δισ.
«Κόκκινα» δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Τα εν λόγω δάνεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, προέρχονται από τις εξής δύο κατηγορίες:
- «Κόκκινα» καταναλωτικά, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπερανάληψη μετρητών, που δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση και στην πλειοψηφία τους είναι καταγγελμένα.
- Εταιρικά πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα οποία κι αυτά δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση. Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν στο Euro2day.gr ότι πρόκειται, κυρίως, για δάνεια ατομικών επιχειρήσεων, τα οποία χορηγήθηκαν πριν από μία δεκαετία.
Και στις δύο κατηγορίες, η τράπεζα έχει σχηματίσει ισχυρές προβλέψεις ενώ αρκετά από αυτά έχουν διαγραφεί από τα βιβλία της.

Τα πακετάρει

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τράπεζα έχει ολοκληρώσει το στάδιο της ανάλυσης των προς πώληση δανείων και έχει επιλέξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα μπουν στο πακέτο πώλησης.
Το επόμενο βήμα αφορά στις διερευνητικές επαφές με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν due diligence στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο γύρος των μη δεσμευτικών προσφορών, μετά οι δεσμευτικές και προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 θα ολοκληρωθεί η πώληση.

Στόχος η... τιμή

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η επίτευξη μίας συμφέρουσας -για τα δεδομένα της αγοράς- τιμής. Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση, καθώς τα ξένα funds που κατά καιρούς ενδιαφέρονται για την απόκτηση κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει ότι προσφέρουν χαμηλό τίμημα.
Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «η αγορά μόλις τώρα διαμορφώνεται και υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν -δεν είναι όμως σίγουρο- να οδηγήσουν σε τιμές της τάξης του 5% της αξίας». Βαρόμετρο για την πορεία της δευτερογενούς αγοράς πώλησης αλλά και διαχείρισης κόκκινων δανείων αποτελεί, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης και οι πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους ξένους οίκους.
Παράμετροι τους οποίους φαίνεται να λαμβάνει υπόψη το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ -0,66%, εξού και τοποθετεί χρονικά την ολοκλήρωση της πώλησης στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: