Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Στο νήμα κρίνεται η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ.

Στο νήμα κρίνεται η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ.

Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε επίπεδα ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
sto-nima-krinetai-i-ektamieusi-tis-upodosis-twn-800-ekat
 
Χρειάστηκε να γίνει… ρεκόρ έτους μέσα στον Σεπτέμβριο και το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει περίπου 482 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν μήνα για να αυξήσει τις πιθανότητες εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.
Χρειάστηκε επίσης η ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε επιστροφές φόρων 1,5 δις. ευρώ για να ολοκληρωθεί ο ελληνικός φάκελος με τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε την υποχρέωση της και μπορεί να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την τελευταία εκκρεμότητα της β’ αξιολόγησης.
Η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ κρίνεται κυριολεκτικά πάνω στο νήμα καθώς αν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δεν εκπληρωθεί η προϋπόθεση (σ.σ  οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών πρέπει να αντιστοιχούν στο 80% της προηγούμενης υποδόσης που ήταν και αυτή 800 εκατ. ευρώ) τα χρήματα δεσμεύονται και πάλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί πολύτιμη ρευστότητα, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να… πατήσει γκάζι μέσα στον Σεπτέμβριο και να συνεχίσει και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου κάνοντας σε έναν μήνα αυτά που δεν έγιναν μέσα σε ένα τρίμηνο.
Τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε επίπεδα ρεκόρ για τη φετινή χρονιά με το ποσό να ξεπερνά τα έξι δις ευρώ. Η… θερινή ραστώνη αποτυπώθηκε στα νούμερα καθώς οι αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών περιορίστηκαν στα μόλις 109 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να χτυπήσει συναγερμός.
Πλέον, είναι σαφές ότι υπήρχε λόγος για να βάλουν τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ να εκδίδουν καινούργιες συντάξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί –με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας- στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 482, δηλαδή πάνω από τα μισά, διατέθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο βελτιώνοντας την κατάσταση.
Τα αναλυτικά στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα δοθούν στη δημοσιότητα στις αρχές Νοεμβρίου και αναμένεται να δείξουν κατακόρυφη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τα 6 δις. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,5 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο ή και ακόμη χαμηλότερα. Ο φάκελος με τα αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστεί στους δανειστές από τις πρώτες… ώρες της αξιολόγησης ώστε να ληφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: