Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Φρένο θεσμών σε μέρισμα, παράθυρο για μεγαλύτερη δόση

Φρένο θεσμών σε μέρισμα, παράθυρο για μεγαλύτερη δόση

11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Φρένο θεσμών σε μέρισμα, παράθυρο για μεγαλύτερη δόση
Της Δήμητρας Καδδά
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους για τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2017 (εφόσον αυτό διασφαλιστεί) σε δράσεις για την τόνωση των επενδύσεων, για την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων στοχευμένα μέσω του ΚΕΑ παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες, μιλώντας στην "Εφ.Συν.", επανέλαβε ότι το μέρισμα θα δοθεί "σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες", προσθέτοντας πάντως ότι "πιο συγκεκριμένες αποφάσεις θα πάρουμε όταν έρθει η ώρα", με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ να έχει εδώ και καιρό τοποθετήσει χρονικά αυτές τις αποφάσεις για τον Νοέμβριο, περιγράφοντας παράλληλα ως επιλογή τις θέσεις των δανειστών.
Το μέρισμα του 2017 είναι ένα από τα πάρα πολλά μέτωπα της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, περιμένοντας την άφιξη των επικεφαλής την Κυριακή. Για να αρχίσει από τη Δευτέρα μια (σύντομη) πολιτική διαπραγμάτευση.
Οι θεσμοί προς το παρόν σχεδιάζουν να μείνουν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Στόχος είναι να αναχωρήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και να επιστρέψουν τον Νοέμβριο, αφήνοντας στο μεσοδιάστημα την ελληνική πλευρά να "εφαρμόσει" τα συμφωνηθέντα.
Ποσοστό επίτευξης 10%-20%
Τα ανοικτά μέτωπα έχουν στον πυρήνα τους τα εκκρεμή προαπαιτούμενα,  με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράφουν βαθμό επίτευξης 20%και το ΔΝΤ μόνο 10% στις δικές του υποχρεώσειςπου προστίθενται στον "λογαριασμό" της 3ης αξιολόγησης. Αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στο εργασιακό, στο τραπεζικό σύστημα, στα κοινωνικά επιδόματα, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Πρέπει να ολοκληρωθούν ή έστω να... δρομολογηθούν προκειμένου να υπάρξει η τεχνική αλλά και η πολιτική συμφωνία.
Η "τρύπα" του 2018
Στα μέτωπα περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί βλέπουν μια σχετικά περιορισμένη "τρύπα" στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, προς το παρόν περιμένουν νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία για να οριστικοποιήσουν τη στάση τους.
Σημαντικές θα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι ανακοινώσεις της Δευτέρας αναφορικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή με την επικύρωση από την Eurostat των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των δημόσιων οικονομικών φέτος. 
Σημαντικά θα  είναι και τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που θα δείξουν αν η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα παραμένει "περιορισμένη" και αν προέρχεται από μόνιμους παράγοντες που θα επηρεάσουν και το 2018.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσουν οι θεσμοί αν θα πιέσουν για ένα ακόμη πακέτο μέτρων (τον Μάιο ψηφίστηκαν πρόσθετα μέτρα 550 εκατ. ευρώ για το 2018) ή αν θα δεχθούν την ελληνική θέση περί αναμονής για τα τελικά στοιχεία την άνοιξη του 2018 και την ενεργοποίηση ή όχι του "κόφτη". 
Κρατικά "φέσια" και υποδόση
Οι θεσμοί παράλληλα περιμένουν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, προκειμένου έως το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου στο Εuroworking Group να μπορέσουν να αποφανθούν για το κατά πόσο θα μπορέσει να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Αν η κυβέρνηση "χάσει" αυτό το "ραντεβού", τότε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος έως την 31η Οκτωβρίου, όταν λήγει η διαθεσιμότητα της υποδόσης βάσει της απόφασης του ESM. Μετά θα πρέπει να ζητήσει πολιτικά σε επίπεδο Eurogroup την παράταση της διαθεσιμότητας, κάτι που θα είναι πολιτικά δύσκολο.
Πρόταση για μεγαλύτερο πακέτο δόσεων
Από τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων των θεσμών είναι σαφές ότι πλέον, στο πιο καλό σενάριο, όταν τελειώσει η 3η αξιολόγηση θα ακολουθηθεί μόνο μία ακόμη, η οποία θα είναι και η τελική. Θα πρέπει να λάβει χώρα (αν ολοκληρωθεί ομαλά η 3η αξιολόγηση) μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2018.
Και τούτο, όταν προηγουμένως είχαν σχεδιαστεί τέσσερις αξιολογήσεις με ισόποσα πακέτα δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ (συν μία υπεραξιολόγηση στο τέλος του προγράμματος).
Η παραπάνω αλλαγή -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- αλλάζει και τον καταμερισμό των νέων πακέτων δόσεων. Το βασικό σενάριο για την 3η αξιολόγηση είναι να συνδεθεί με ένα πακέτο δόσεων 5,5 δισ. ευρώ. 
Ωστόσο -υπό αυτές τις νέες συνθήκες- στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση το ποσό των δόσεων να αυξηθεί σημαντικά γιατί θα πρέπει να καλύψει και τις δανειακές ανάγκες, τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και το μαξιλάρι διαθεσίμων που θα πρέπει να αρχίσει να σωρεύει η ελληνική πλευρά προκειμένου να οδηγηθεί στην "έξοδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: